Antena Meniu Search
x

Video Soarta Orientului Mijlociu și a lumii se decide în următoarele ore. Israelul și Iranul sunt pe picior de război: "Masca a căzut"

Soarta Orientului Mijlociu şi a lumii se joacă în următoarele ore. Israelul declara ca se pregăteşte să răspundă ferm Iranului pentru atacul din weekend. Cabinetul de război, condus de premierul Netanyhu, s-a reunit din nou în acestă după-amiază. Liderii occidentali avertizează: un război Iran-Israel ar aduce lumea în pragul unui al treilea război mondial. Patru dintre avioanele folosite de britanici pentru interceptarea dronelor şi rachetelor iraniene au plecat spre Orientul Mijlociu de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.  

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 20:06

Vezi și

Cele patru avioane Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice şi echipajele formate din aproximativ 200 de persoane au fost trimise în România pe 25 martie pentru misiuni de poliție aeriană. Vineri au fost ridicate de la sol de la baza Mihai Kogălniceanu şi relocate în Cipru. În noaptea de duminică, cele patru avioane de luptă ar fi participat la doborârea dronelor și rachetelor lansate de Iran.

În respingerea atacului, armata americană a fost folosit în premieră Rachete SM-3, ca cele instalate la Scutul de la Deveselu. Au fost trase de pe două distrugătoare americane din Marea Mediterană.

  • Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Băieţi, sunteţi cei mai buni din lume! Din toată lumea! Mulţumim! Nu este o exagerare. Ambele escadrile sunt incredibile! Aţi făcut o diferenţă enormă, aţi salvat foarte multe vieţi!

În total, în jur de 350 de drone şi rachete au fost lansate asupra teritoriului israelian.  

Pe acelaşi subiect

Iranul a atacat Israelul pentru prima dată de pe propriul teritoriu

Este un atac istoric, de la 1.800 de kilometri depărtare. Cu 72 de ore înainte, Teheranul şi-a notificat vecinii, ţări aliate SUA. Din cele 170 de drone kamikaze, 120 de rachete balistice şi alte 30 de rachete de croazieră aproape toate au fost interceptate de Israel, iar restul au făcut pagube minore. Sistemul de apărare pe mai multe niveluri şi-a dovedit eficienţa de peste 90%. 

Scutul antirachetă Iron Dome a interceptat rachetele cu rază scurtă: sistemul măsoară viteza şi direcţia proiectilelor, apoi se trag alte rachete pentru a le intercepta şi detona în aer. Al doilea strat, David Sling, este conceput să intercepteze rachete cu rază medie de acţiune. Iar Arrow 2 şi 3 sunt straturile superioare ale umbrelei de apărare pentru rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv rachete balistice. 

  • Isaac Herzog, președintele Israelului: Asta e o declaraţie de război! Acum, deoarece suntem reţinuţi, ştim repercursiunile şi purtăm discuţii cu partenerii noştri, luăm în considerarare toate opţiunile. Sunt destul de încrezător că vom lua toate măsurile necesare ca să ne protejăm şi apărăm oamenii. 

Într-o şedinţă tensionată a Consiliului de Securitate al ONU, convocat de urgenţă aseară, Iranul şi Israelul s-au acuzat reciproc că sunt o ameninţare la adresa păcii. 

  • Gilad Erdan, Permanent Representative to the United Nations, Israel: Masca a căzut. Iranul, sponsorul numărul unu al terorii la nivel mondial, și-a arătat adevărata față de factor destabilizator al regiunii și al lumii. Iar acum, chiar acum, este momentul în care lumea trebuie să nu mai ignore crimele Iranului și să ia măsuri. 

Iranul susține că s-a apărat şi cere Israelului să nu riposteze

  • Amir Saeid Iravani, ambasadorul Iranului la ONU: Ei ştiu că va fi un contraatac. Înţeleg foarte bine că următoarea noastră reacţie va fi decisivă. 

O fostă agentă Mossad, analista Sima Shine, a declarat pentru agenţia France Press că vor fi luate la ţintă instalaţii militare, nu civile. În decizia guvernului Netayahu cântăreşte greu refuzul Statelor Unite de a sprijini o eventuală ofensivă împotriva Iranuklui. 

  • Robert Wood, Deputy Permanent Representative to the United Nations, United States: Statele Unite nu vor escaladarea. Natura acţiunilor noastre au fost pur defensive. 

Analiştii militari avertizează că un posibil conflict între Israel şi Iran ar putea duce la izbucnirea unui al treilea război mondial. În clasamentul mondial, Israelul şi Iranul se află în primele 20 de poziţii, pe locurile 14 şi 17, ca putere militară brută. 

  • David Cameron, ministrul de Externe al Regatului Unit: Atacul a fost aproape un eşec total. Ei (n.r. - Iranul) au arătat lumii că sunt o influenţa malignă din regiune, pregătită să facă asta. Sperăm că nu o să fie un răspuns şi, în schimb, lumea ar trebui să-şi schimbe atenţia spre Hamas. 
  • Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: O să încercăm să convingem Israelul că nu ar trebui să escaladeze, ci să sancţioneze şi să izoleze Iranul convingând ţările din regiune că Iranul este un pericol. 

Iranul este aliat direct al Rusiei şi Coreei de Nord, o alianţă supranumită şi „Axa Răului’’. În cealaltă tabără, Israelul se bucură de susţinerea Statelor Unite şi a ţărilor NATO. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Soarta Orientului Mijlociu și a lumii se decide în următoarele ore. Israelul și Iranul sunt pe picior de război: "Masca a căzut"