Antena Meniu Search
x

"Suntem mai nebuni decât credeţi". Mesajul transmis de Iran prin atacul asupra Israelului, chiar dacă a fost o demonstraţie de imagine

La câteva ore după ce Iranul a lansat atacul fără precedent cu drone și rachete împotriva Israelului, șefii militari iranieni au declarat "misiune îndeplinită". Teheranul a făcut o schimbare tactică pentru a-şi restabili puterea de descurajare, arată o analiză Financial Times (FT), chiar dacă operațiunea a fost mai mult o demonstrație de forță de imagine. Pe lângă faptul că a fost anunțat din timp, iar Israel a putut să-și organizeze apărarea, atacul pare că a fost plănuit pentru a minimiza victimele. Asta nu înseamnă că Teheranul nu a reuşit o victorie, evaluează FT. 

de Redactia Observator

la 15.04.2024, 14:55

"Suntem mai nebuni decât credeţi". Mesajul transmis de Iran prin atacul asupra Israelului, chiar dacă a fost o demonstraţie de forţă
"Suntem mai nebuni decât credeţi". Mesajul transmis de Iran prin atacul asupra Israelului, chiar dacă a fost o demonstraţie de forţă - Haaretz

Prin atacarea directă a Israelului, un vechi inamic al ţării în regiune, Teheranul a dorit să facă o demonstrație de de forţă, una puternică, chiar dacă a fost anunţată de dinainte. Totodată, atacul a scos la lumină războiul de lungă durată, dus din umbră, de Iran împotriva statului evreu, a evaluat Financial Times

Niciuna dintre cele 170 de drone iraniene nu a ajuns în spațiul aerian israelian. 25 din cele 30 de rachete de croazieră au fost doborâte înainte de a trece granițele în Israel iar majoritatea celor 120 de rachete balistice au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Israelului, potrivit Forțelor de Apărare a Israelului. 

Iranul a salutat operațiunea ca pe un succes

Cu toate acestea, regimul islamic de la Teheran a salutat operațiunea ca pe un succes: un răspuns calibrat pentru a-și restabili puterea de descurajare și pentru a-și consolida imaginea în rândul aliaţilor proxy din regiune, dar şi pe plan intern. De asemenea, atacul a fost văzut drept un semnal că Teheranul își va îndeplini amenințările și va putea lua măsuri decisive atunci când este provocat.

Pe acelaşi subiect

"Mesajul Iranului a fost clar: suntem mai nebuni decât credeţi și suntem pregătiți să suportăm consecințele războiului dacă este necesar", a spus o sursă din interiorul regimului pentru FT. "A avut scopul de a servi drept un factor de descurajare și de a trimite semnale către SUA și Israel că destul e destul."

Decizia de a lansa un atac direct asupra Israelului este un pariu politic important pentru liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care a respectat în trecut o politică de "răbdare strategică" când a venit vorba de a răspunde unor inamici precum SUA și Israelul.

Adică, cel mai important factor de decizie al ţării a căutat mereu să evite un conflict direct, chiar și după ce a acuzat direct Israelul că a asasinat oameni de știință din domeniul nuclear și oficiali din serviciile de securitate. În schimb, s-a bazat pe un război asimetric și pe utilizarea de grupări proxy regionale, cum ar fi și Hezbollah și milițiile din Irak și Siria.

Atacul asupra Israelului "a deschis un nou capitol în politica de apărare a Iranului"

Ahmad Dastmalchian, fostul ambasador al Iranului în Liban, a declarat că atacul asupra Israelului "a deschis un nou capitol în politica de apărare a Iranului" și a reprezentat o "schimbare de paradigmă de la răbdarea strategică la o apărare pe mai multe straturi".

Atacul a fost lansat ca răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului Iranului din Damasc, care a ucis șapte membri ai Gărzii Revoluționare, inclusiv doi înalţi ofițeri. Israelul a lansat o serie de lovituri aeriene împotriva unor ținte iraniene în Siria, după atacul Hamas din 7 octombrie care a declanșat războiul în Gaza și un val de ostilități regionale în care au fost implicate miliţii susținute de Iran.

Cel puțin 18 membri ai Gărzii Revoluționare au fost uciși în Siria, iar atacurile israeliene în sudul Libanului au ucis peste 250 de luptători ai Hezbollah, cel mai puternic și important proxy al Iranului. În tot acest timp, oficialii iranieni au spus în mod repetat că ţara vrea să evite un război regional sau un conflict direct cu Israelul.

Iran: Prin atacul din Damasc, Israelul a încălcat o linie roșie

Însă Teheranul crede că prin atacul din Damasc Israelul a încălcat o linie roșie și era îngrijorat de faptul că dacă nu răspunde "nu va face decât să încurajeze și mai multe amenințări israeliene și să arate că Iranul e slab", potrivit sursei din interiorul regimului.

Oficialii iranieni au descris atacul ca fiind unul "limitat". Atacul cu drone și rachete a fost gândit pentru a viza o bază aeriană și un centru de informații despre care au spus că au fost folosite de Israel în atacul de 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc.

"Este adevărat că Israelul a interceptat un număr mare de drone kamikaze. Dar prin lansarea unui val de drone, scopul Iranului a fost să copleșească apărarea aeriană stratificată a Israelului, astfel încât rachetele să poată trece prin sistem", a explicat Hamid-Reza Taraghi, un politician iranian conservator. "Iranul a reușit să lovească o bază militară cheie cu șapte rachete."

Armata israeliană a declarat că atacul a cauzat daune minime la o bază aeriană din sudul țării. Nu au fost anunţate victime în timpul atacului, dar un copil a fost grav rănit de schijele căzute după o interceptare.

Generalul-maior Hossein Salami, comandantul Gărzilor Revoluționare, a declarat că atacul "putea fi mult mai mare, dar l-am limitat la infrastructura folosită pentru a ataca consulatul". Hossein Amirabdollahian, ministrul de externe al Iranului, a declarat că Teheranul şi-a avertizat "prietenii" din regiune cu 72 de ore înainte de atac.

El a mai spus că Iranul a transmis duminică un mesaj către Washington că "operațiunea este una limitată, în scop de legitimă apărare și de pedepsire a Israelului", semnalând dorința de a evita orice escaladare cu SUA.

Iranienii de rând și-au exprimat după atac, pe rețelele de socializare, perspective diferite, semn că țara este din ce în ce mai polarizată. Unii au apărat atacul, spunând că acesta le-a reînviat sentimentul de mândrie națională și a pedepsit Israelul. Alții au susţinut că a fost o greșeală care apropie țara de război total și s-au arătat îngrijoraţi de răspunsul Israelului.

Cât priveşte riscul de represalii, oficialii iranieni păreau, cel puțin în exterior, încrezători că Israelul nu va răspunde direct împotriva Iranului, pariind că strategia lui Khamenei va da roade. "A fost un act de pedeapsă care s-a încheiat", a spus fostul ambasador Dastmalchian. "Dacă Israelul comite o altă greșeală, Iranul va răspunde la o scară mult mai mare. Dar credem că nici americanii, nici celelalte părți nu au vreun interes în extinderea conflictului."

Preşedintele Joe Biden i-a transmis prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor lua parte la nicio ofensivă israeliană împotriva Iranului, au declarat duminică oficiali americani, citaţi luni de Reuters. În plus, cabinetul de război al Israelului nu a luat o decizie în privința răspunsului la atacul iranian, după ședința de duminică după-amiază. Miniștrii au cerut armatei să vină cu opțiuni suplimentare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » "Suntem mai nebuni decât credeţi". Mesajul transmis de Iran prin atacul asupra Israelului, chiar dacă a fost o demonstraţie de imagine