Antena Meniu Search
x

Soţul fostului premier scoţian Nicola Sturgeon, Peter Murrell, arestat

Soţul fostei lidere scoţiene Nicola Sturgeon, care a demisionat recent din funcţia de premier, a fost arestat în cadrul unei anchete asupra finanţelor partidului lor, Scottish National Party (SNP), au relatat miercuri media britanice, un nou eşec pentru mişcarea secesionistă, potrivit AFP, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 15:00

Soţul fostului premier scoţian Nicola Sturgeon, Peter Murrell, arestat
- Profimedia

Poliţia scoţiană a anunţat miercuri arestarea unui bărbat de 58 de ani, precum şi efectuarea unor percheziţii. Potrivit BBC şi agenţiei PA, ar fi vorba despre Peter Murrell, soţul fostei şefe a guvernului scoţian. El a fost până la mijlocul lunii martie director general al Scottish National Party şi a demisionat din această funcţie în plină polemică privind numărul membrilor acestei formaţiuni politice, în contextul campaniei interne pentru desemnarea unui nou lider.

Nicola Sturgeon s-a aflat 8 ani la conducerea Scoţiei şi 15 ani în funcţii de răspundere în executivul local

Nicola Sturgeon, după opt ani la conducerea Scoţiei şi 15 ani în funcţii de răspundere în executivul local, şi-a anunţat la jumătatea lunii februarie demisia, spre surprinderea generală, explicând că nu mai avea energie. Retragerea liderei carismatice, aflată în prim-planul mişcării secesioniste, a slăbit partidul, ieşit divizat din campania internă, care a dus la numirea ca premier a lui Humza Yousaf, 37 de ani, săptămâna trecută.

Noul lider, primul de confesiune musulmană la conducerea uneia din naţiunile constitutive ale Regatului Unit, este considerat ca asigurând continuitatea după Nicola Sturgeon, cu o linie progresistă în problemele societăţii şi de stânga din punct de vedere economic. Dar el nu a câştigat decât 52% din voturi în faţa mult mai conservatoarei Kate Forbes.

Această tranziţie la conducerea Scoţiei intervine în timp ce lupta pentru independenţă, relansată o vreme de Brexit şi de lipsa de popularitate a guvernelor conservatoare succesive de la Londra, pare să fie în impas. Curtea Supremă a respins voinţa Edinburghului de a organiza un nou referendum fără acordul Londrei, după votul din 2014, care a consacrat victoria celor ce se opuneau separării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Soţul fostului premier scoţian Nicola Sturgeon, Peter Murrell, arestat