Antena Meniu Search
x

Spania construiește o tabără specială pentru „căpșunari”, după acuzele de sclavie

Spaniolii au trimis soldați să construiască o tabără pentru culegătorii de căpșuni imigranți, după ce ONU a criticat condițiile „inumane” în care trăiesc muncitorii sezonieri de la ferme.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 26.07.2020, 10:32

Spania construiește o tabără specială pentru „căpșunari”, după acuzele de sclavie
Culegători de căpșuni sezonieri - fotografie ilustrativă - Hepta
  • Pandemia Covid-19 a agravat situația muncitorilor sezonieri
  • Muncitorii trăiau în construcții improvizate, fără apă, canalizare și electricitate

Raportorul special al ONU privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Olivier De Schutter, a atras atenția că trebuie îmbunăbățite condițiile de viață ale muncitorilor, ca să nu se ajungă la pierderea de vieți omenești.

Măsura vine și pe fondul a trei incendii care au izbucnit săptămâna trecută în mahalalele imigranților de lângă Huelva, dar și pe fondul răspândirii coronavirusului. Oficiali din domeniul sănătății au avertizat că aşezările supraaglomerate expun muncitorii la riscul de se infecta cu SARS CoV-2.

Adesea murdare şi periculoase, şi lipsite de apă, canalizare şi electricitate, astfel de construcţii improvizate au fost folosite de ani de zile pentru cazarea culegătorilor de fructe sezonieri din Spania.

Pandemia Covid-19 a agravat situația muncitorilor sezonieri

De Schutter a declarat că pandemia de Covid-19 a agravat situaţia. „Această realitate a incendiilor şi a condiţiilor inumane din bidonviluri nu mai pot fi tolerate. Situaţia se deteriorează alarmant în fiecare zi, s-a înrăutăţit pe fondul pandemiei de COVID-19”, spune acesta în comunicat.

Ministerul Sănătăţii a recunoscut joi că sezonierii erau deosebit de vulnerabili la infectarea cu coronavirus din cauza condiţiilor de viaţă şi de muncă supraaglomerate şi nesănătoase.

În urma apelurilor pentru ajutor ale oficialilor locali, o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării a declarat că sâmbătă au fost dislocaţi soldaţi pentru a căuta un loc potrivit unde să construiască o tabără care să-i adăpostească pe muncitori, majoritatea marocani.

De asemenea, o echipă de logistică a armatei a fost trimisă pentru a încerca să prevină posibile focare de coronavirus în aşezările aflate în condiţii precare după incendii, a spus purtătoarea de cuvânt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Spania construiește o tabără specială pentru „căpșunari”, după acuzele de sclavie