Antena Meniu Search
x

Criza catalană: liderii spanioli și separatiștii fac apel la calm, dar tensiunea crește în ambele tabere

Spania încearcă să-şi revină din şocul provocat de proclamarea independenţei Cataloniei. Are de partea ei întreaga Europă. România susţine Madridul.

Vezi și

Spania încearcă să-şi revină din şocul provocat de proclamarea independenţei Cataloniei. Are de partea ei întreaga Europă. Şi România susţine Madridul în criza fără precedent, a precizat Ministerul de Externe. Dacă situaţia se va înrăutăţi, ar putea fi instituită chiar starea de asediu. Liderul catalan şi şeful Poliţiei din Catalonia au fost deja destituiţi.

După anunţul-şoc al Cataloniei, în Spania s-a lăsat liniştea.

Sebastian Hulub, jurnalist român din Barcelona: "Deocamdată e un calm tensionat aici. Şi-au intrat în atribuţii cei de la Madrid."

Pare calmul dinaintea furtunii - pentru că gestul Cataloniei, care şi-a proclamat independenţa, a fost primit ca un act de sfidare, la adresa unei ţări întregi. Zeci de mii de oameni au ieşit deja în stradă.

Criza a escaladat dramatic în Spania. Există temeri că românii îşi vor pierde locurile de muncă. 

Sebastian Hulub, jurnalist român în Barcelona: "Suntem în aceeaşi situaţie în care sunt şi catalanii. Aveam aceleaşi şanse să ne fie rău sau să ne fie bine. Poveştile cum că dacă se strică lucrurile economic, românul e primul dat afară, sunt false."

Madridul a demis întregul Guvern catalan, a dizolvat Parlamentul regional și a convocat alegeri în Catalonia, pe 21 decembrie. În plus, Ministerul spaniol de Interne l-a destituit pe şeful Poliţiei catalane. În provincia separatistă au fost trimişi peste 30 de mii de poliţişti. 

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: "Independența este sfâșietoare, tristă și plin de suferinţă. Parchetul General al Spaniei a anunţat că îl va acuza pe liderul catalan de rebeliune, o faptă pentru care riscă 30 de ani de închisoare. Carles Puigdemon a declarat, însă, că acţiunile Madridului sunt o agresiune la adresa voinţei poporului din Catalonia. Ministerul român de Externe a precizat că ţara noastră sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei. O reacţie similară au avut atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Criza catalană: liderii spanioli și separatiștii fac apel la calm, dar tensiunea crește în ambele tabere