Antena Meniu Search
x

Spania va suspenda autonomia Cataloniei!

Guvernul de la Madrid se va reuni sâmbătă pentru a stabili condiţiile legale în care vor face asta.

Vezi și

Guvernul de la Madrid se va reuni sâmbătă pentru a stabili condiţiile legale în care vor face asta. Mai exact, premierul spaniol ar putea prelua controlul asupra poliţiei regionale. Şi ar putea organiza alegeri locale, în Catalonia. Potrivit analiştilor, Carles Puigdemont are însă o şansă să blocheze totul dacă declanşează primul alegerile din regiune.

Guvernul spaniol a anunţat oficial că premierul Mariano Rajoy va declanşa articolului 155 din Constituţie. Prim-ministrul urmează să ţină o şedinţă, sâmbătă, în cabinetul său, pentru a stabili paşii care trebuie urmaţi în vederea suspendării autonomiei regiunii Catalonia.  

Decizia vine după ce Charles Puigdemon i-a trimis o scrisoare prim-ministrului spaniol, prin care l-a invitat din nou la dialog. Liderul separatist l-a rugat pe Mariano Rajoy să nu suspende autonomia Cataloniei. 

Liderii politici catalani se opun vehement deciziei luate de guvernul de la Madrid şi îi îndeamnă pe locuitorii regiunii să iasă în stradă pentru a protesta. Tensiunile crescute între cele două părţi nu au făcut decât să-i debusoleze pe locuitorii din Catalonia. Oamenii îndeamnă Madridul la dialog.

Potrivit analiştilor politici, decizia de a invoca articolul 155 trebuie aprobată, mai întâi, de parlamentul spaniol. Deci nu poate fi aplicată imediat. Anumiţi jurişti contestă chiar interpretarea pe care guvernul de la Madrid o dă acelui articol al Constituţiei. Astfel, criza s-ar putea prelungi, deşi ambele părţi susţin că doresc dialogul şi revenirea la normalitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Spania va suspenda autonomia Cataloniei!