Antena Meniu Search
x

”SPIDERMAN”, condamnat la opt ani de ÎNCHISOARE. Cum a furat celebrul hoţ tablouri în valoare de 100 de milioane de euro

Un infractor celebru, supranumit ”Spiderman”, a fost condamnat la opt ani de închisoare, luni, după ce a furat cinci tablouri evaluate la 100 de milioane de euro dintr-un muzeu din Paris.

Un infractor celebru, supranumit ”Spiderman”, a fost condamnat la opt ani de închisoare, luni, după ce a furat cinci tablouri evaluate la 100 de milioane de euro dintr-un muzeu din Paris.

Vjeran Tomic, în vârstă de 49 de ani, le-a spus anchetatorilor că a pătruns prin efracţie în Muzeul de Artă Modernă din Paris în mai 2010 cu intenţia de a fura opere semnate de Fernand Leger şi Amedeo Modigliani.

După ce a pătruns în muzeu, a descoperit că acesta nu era înzestrat cu un sistem de alarmă eficient şi a decis să fure mai multe opere de artă, luând cu el şi trei picturi realizate de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Georges Braques. 

Pe acelaşi subiect

Anchetatorii au stabilit ulterior că sistemul de alarmă al muzeului parizian era într-adevăr defectat.

Vjeran Tomic avea deja la activ alte 14 condamnări pentru furt de bijuterii şi opere de artă, iar multe dintre acele jafuri au necesitat o abilitate specială de a se căţăra pe ziduri şi faţadele unor clădiri pentru a pătrunde în apartamentele victimelor. În urma numărului mare de condamnări şi datorită capacităţii sale de căţărare, Vjeran Tomic a fost supranumit ”Spiderman”.

Alţi doi bărbaţi, anticarul Jean-Michel Corvez şi comerciantul de ceasuri Yonathan Birn, au fost condamnaţi la şapte ani respectiv şase ani de închisoare, pentru faptul că au acceptat să preia şi să comercializeze apoi acele opere de artă furate.

Cei trei bărbaţi au primit şi amenzi consistente - 200.000 de euro pentru Tomic şi 150.000 de euro pentru Corvez şi Birn.

De asemenea, instanţa le-a ordonat celor trei să rambursese valoarea totală a picturilor furate - 104 milioane de euro - municipalităţii din Paris. 

Yonathan Birn a declarat în timpul procesului că a aruncat picturile. Niciuna nu a fost recuperată, iar anchetatorii cred că tablourile nu se mai află în Franţa. 

Potrivit contului lui de Facebook, Vjeran Tomic locuieşte la Paris de mai mulţi ani şi este originar din Mostar, un oraş din Bosnia şi Herţegovina.

Sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » ”SPIDERMAN”, condamnat la opt ani de ÎNCHISOARE. Cum a furat celebrul hoţ tablouri în valoare de 100 de milioane de euro