Antena Meniu Search
x

Stare de ALERTĂ după ce sute de CUTREMURE au lovit unul dintre cei mai periculoși VULCANI din lume. Dacă erupe, un MEGA-TSUNAMI ar lovi Europa cu valuri de 40 de metri

Unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume a fost lovit în ultima perioadă de sute de cutremure, iar specialiștii se tem pentru ce este mai rău.

Unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume a fost lovit în ultima perioadă de sute de cutremure, iar specialiștii se tem pentru ce este mai rău.

Presa internațională scrie că, în ultima perioadă, vulcanul Cumbre Vieja, de pe insula La Palma, din arhipelagul Insulele Canare, a fost lovit de sute de cutremure, iar specialiștii se tem că din cauza activității seismice vulcanul ar putea erupe.

Insula La Palma, cu numele complet „San Miguel de la Palma”, este cea mai de nord-vest insulă dintre insulele mari ale arhipelagului „Insulele Canare” din Oceanul Atlantic.

Institutul Național Geografic (NGI), din Belgia, a creat o hartă a acestei activități seismice, care afectează în principal zona unde se află vulcanul Cumbre Vieja. Astfel, într-un interval de numai 15 ore, vineri spre sâmbătă, 44 de cutremure cu magnitudini de până la 2,1 au avut loc în această zonă, însă specialiștii cred că au avut loc sute de cutremure mai mici, care nu pot fi înregistrate.

Pe acelaşi subiect
Vulcanul Cumbre Vieja ar putea erupe si provoca un mega-tsunami care ar lovi Europa

Efecte catastrofale în cazul unei erupții majore

Ultima erupție a vulcanului Cumbre Vieja a avut loc în 1971, iar în 2001, oamenii de știință americani și britanici au avertizat că o eruptie majora a acestuia ar duce la prabușirea părții vestice a vulcanului în ocean.

Acest lucru ar putea provoca un "mega-tsunami" în Oceanul Atlantic, valurile tsunami putându-se propaga cu până la 800 de kilometri pe oră și atinge, creând valuri de peste 40 de metri înălțime care ar ajunge pe coasta Floridei, a Braziliei și a unei părți din Europa.

Specialiști de la Institutul de Vulcanologie din Insulele Canare au anunțat recent că o astfel de activitate seismică nu s-a mai înregistrat în ultima perioadă pe insula La Palma, și că "trebuie efectuate cercetari și monitorizări ale situației".

Vulcanul Cumbre Vieja ar putea erupe si provoca un mega-tsunami care ar lovi Europa

Foto: Vulcanul Cumbre Vieja

"Acest tip de proces nu apare în fiecare an în Cumbre Vieja și este necesar o evaluare a  evoluției acestuia, mai ales că vulcanul Cumbre Vieja este considerat a fi un vulcan activ, dar cu o activitate seismică redusă în ultimii ani", au precizat specialiștii institutului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Stare de ALERTĂ după ce sute de CUTREMURE au lovit unul dintre cei mai periculoși VULCANI din lume. Dacă erupe, un MEGA-TSUNAMI ar lovi Europa cu valuri de 40 de metri