Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Starea premierului slovac Robert Fico este stabilă, dar rămâne gravă. Anunțul vicepremierului Kalinak

Starea prim-ministrului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii din ţară, în urma tentativei de asasinat de miercuri a liderului central-european, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 18.05.2024 , 15:05

premierul slovac Robert Fico
Starea premierului slovac Robert Fico este stabilă, dar rămâne gravă. Anunțul vicepremierului Kalinak - Profimedia Images

De asemenea, viceprim-ministrul Slovaciei a mai spus că transferul lui Fico în capitala Bratislava de la spitalul din orăşelul din apropierea zonei în care a fost împuşcat de cinci ori, la o distanţă mică, nu va avea loc în zilele următoare.

Nu a fost nevoie să preluăm oficial atribuţiile oficiale ale lui Fico şi a avut loc o anumită comunicare cu premierul, a declarat viceprim-ministrul Robert Kalinak reporterilor, în faţa spitalului în care Fico este tratat, transmite News.ro.

Robert Fico a suferit vineri o operaţie de două ore, care a sporit speranţa de recuperare

Articolul continuă după reclamă

Atacul a generat unde de şoc în toată Europa şi a stârnit îngrijorări cu privire la situaţia politică polarizată şi febrilă din naţiunea cu 5,4 milioane de oameni.

Pe acelaşi subiect

Poliţia slovacă a acuzat un bărbat identificat de procurori drept Juraj C. de tentativă de omor. Presa locală spune că este un fost agent de securitate în vârstă de 71 de ani la un centru comercial şi autor a trei culegeri de poezii.

Orbán a legat tentativa de asasinat de războiul din Ucraina

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat vineri, în emisiunea "Bună dimineaţa, Ungaria!" de pe postul public de radio Kossuth, că nu este nejustificat să legăm de război atacul comis asupra premierului slovac Robert Fico, argumentând că centrele de putere puternice au interesul ca războiul dintre Rusia şi Ucraina să continue, relatează MTI.

Şeful Guvernului de la Budapesta a menționat faptul că nici până acum nu era mare numărul celor care să fi vorbit pe vocea păcii; în afară de Ungaria, doar Vaticanul a mai făcut-o, iar Slovacia tocmai ce a luat "o direcţie pro-pace".

În ceea ce priveşte atacul asupra lui Robert Fico, politicianul maghiar a adăugat: "Acum, o voce din două lipseşte, ceea ce înseamnă că Ungaria trebuie să muncească de două ori mai mult, iar munca sa devine de asemenea mai dificilă la Bruxelles, atunci când în cadrul dezbaterilor trebuie să lupte cu politicienii pro-război".

Viktor Orbán, după tentativa de asasinat din Slovacia: Un făptaş de stânga, progresist, pro-război

Potrivit premierului ungar, deşi serviciile secrete încă lucrează la descoperirea tuturor împrejurărilor atacului, a devenit deja cert că este vorba de un făptaş "de stânga, progresist, pro-război".

"Prin urmare, speculaţiile care leagă atacul de război nu sunt unele nerezonabile. Există forţe mari în spatele politicienilor pro-război, în spatele poziţiei pro-război în general; începând cu imperiul Soros, industria armelor, creditorii, adică toţi aceşti uriaşi, toate aceste centre de putere mari şi puternice au interesul ca acest război să continue, şi chiar să se extindă", a spus prim-ministrul.

Viktor Orbán a avertizat că este important ca cei care sunt în favoarea păcii să nu se teamă. Trebuie să înfruntăm imperiul Soros, iar dacă este necesar, şi politica externă americană, şi trebuie să facem clar că interesul Europei este să se revină la masa negocierilor – în loc să forţăm o soluţie pe câmpul de luptă, fără speranţă, a declarat Orbán.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi pregătite variante în caz de blackout?
Observator » Stiri externe » Starea premierului slovac Robert Fico este stabilă, dar rămâne gravă. Anunțul vicepremierului Kalinak