Antena Meniu Search
x

Galerie foto Statuia Ducelui de Richelieu din Odessa, învelită de ucraineni cu saci de nisip pentru a o proteja de bombardamentele ruşilor

După ce armata rusă a început să atace mai multe oraşe importante ale Ucrainei, cum ar fi Mariupol, muzeele şi autorităţile locale au luat decizia de a proteja moştenirile ţării de bombardamentele invadatorilor, păstrând la adăpost opere de artă prețioase, icoane religioase și fortificând monumente naționale.

de Redactia Observator

la 13.03.2022, 09:22

În orașul pietruit din vestul Lvivului, o echipă condusă de restauratorul Andriy Fedoryshyn a folosit plexiglas, căptușeală ignifugă și pânză rezistentă pentru a proteja statuile care se află în afara unei măiestoase catedrale baroc care datează din secolul al XVIII-lea.

„După ce am văzut cum Rusia distruge blocurile rezidențiale și infrastructura din orașele noastre, ne-am dat seama că sunt necesare măsuri preventive pentru a proteja reperele arhitecturale din Lviv”, a declarat Fedoryshyn.

Simbolurile Ucrainei, apărate de localnici împotriva bombardamentelor ruşilor

Catedrala Sf. Gheorghe, care se află pe un deal din Lviv, aparține Bisericii Greco-Catolice din Ucraina. În anii 1940 a fost predată de Stalin bisericii ortodoxe, până când a fost restituită catolicilor în anii 1990. Lvivul, cândva parte a imperiului austro-ungar, a devenit un simbol al persecuției pe care Biserica Catolică a experimentat-o sub comunismul sovietic. Personalul muzeului din Harkov a mutat, de asemenea, lucrări de artă istorice în siguranță, multe dintre ele ale artiștilor ruși, inclusiv „Răspunsul cazacilor din Zaporozhi” a lui Ilya Repin. 

Pe acelaşi subiect

„Lucrând neobosit, încercăm să îi protejăm cât de mult putem pentru a reduce la minimum distrugerea reperelor”, a spus Fedoryshyn.

La începutul acestei săptămâni, în orașul-port de la Marea Neagră Odesa, muncitorii au construit ziduri de saci de nisip înalți de câțiva metri în jurul unui monument al Ducelui de Richelieu, guvernatorul de la începutul secolului al XIX-lea, după ce a fost alungat în timpul Revoluției din 1789, care a contribuit la transformarea portului de la Marea Neagră într-un oraș modern. Imaginile de pe rețelele de socializare arată statuia acoperită de zeci de saci de nisip.

Primarul orașului, Gennadi Trukhanov, a declarat: „Nu știu ce fel de ticălos ai putea fi pentru a apăsa pe buton să bombardezi Odesa”, potrivit The Guardian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Statuia Ducelui de Richelieu din Odessa, învelită de ucraineni cu saci de nisip pentru a o proteja de bombardamentele ruşilor