Antena Meniu Search
x

Statuia lui Cristofor Columb din capitala Mexicului, vandalizată în timpul unui marș feminist, va fi înlocuită cu cea a unei indigene

Statuia lui Cristofor Columb din Ciudad de Mexico, înlăturată de pe soclu după ce în octombrie 2020 a fost vandalizată în timpul unui marş feminist, nu va mai fi repusă pe piedestal. Primăria justifică decizia în numele „justiţiei sociale”, scrie Le Figaro.

de Redactia Observator

la 07.09.2021, 14:30

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Statuia a fost deja retrasă de „autorităţile oraşului din Mexic” pentru a fi supusă unei „examinări şi a unei eventuale restaurări”. Ea nu va mai reveni pe bulevardul central Paseo de la Reforma, una dintre cele mai mari artere turistice, în apropiere de ruinele Templo Mayor, inima civilizaţiei aztece. 

Primarul oraşului, Claudia Sheinbaum, a decis pe 6 septembrie să instaleze aici o sculptură a unei „femei olmece”, realizată de artistul mexican Pedro Reyes.

„Tocmai femeile indigene au avut probabil cea mai mare pondere din istoria Mexicului şi care au fost cel mai puţin recunoscute”, a declarat ea. Pentru edil, decizia este un act de „justiţie socială”, precum recunoaşterea de 500 de ani a „rezistenţei indigene” de la cucerire. 

Retragerea statuii a venit la puţin timp după un apel pe reţelele de socializare care cerea îndepărtarea ei ca „un omagiu pentru milioane de indigeni şi descendenţi ai africanilor masacraţi” după descoperirea Americii, potrivit organizatorilor campaniei. 

Statuia lui Cristofor Columb, precum şi monumentul Îngerul Independenţei, au fost vandalizate în timpul protestului feminist. „Sculptura va fi mutată într-un loc sigur, demn şi adecvat”, a indicat Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) într-un comunicat. 

Guvernul preşedintelui Andrés Manuel López Obrador afirmă că apără cauzele indigenilor şi cere guvernului spaniol şi Vaticanului să prezinte scuze istorice pentru abuzurile comise în timpul cuceririi şi evanghelizării teritoriului lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Statuia lui Cristofor Columb din capitala Mexicului, vandalizată în timpul unui marș feminist, va fi înlocuită cu cea a unei indigene