Antena Meniu Search
x

Video SUA au anunţat că vor trimite armatei ucrainene arme şi muniţii în valoare de un miliard de dolari. Lista echipamentelor

Trupele ucrainene continuă să reziste la Severodoneţk, după ce au ignorat ultimatumul forţelor ruse care le-au somat să se predea. Oraşul, prefăcut aproape total în ruine, este atacat în prezent din nouă direcţii, potrivit unui comandant militar ucrainean. Un sprijin important va veni în curând din Occident: Casa Albă a anunţat trimiterea unui nou lot de armament, în valoare de un miliard de dolari. La Kiev ar putea avea loc, astăzi, şi vizita mult aşteptată a liderilor Franţei, Germaniei şi Italiei. Avionul preşedintelui Emmanuel Macron, plecat din republica Moldova, ar fi aterizat deja pe un aeroport din sudul Poloniei. Iar cancelarul german se află şi el în drum spre Ucraina, potrivit presei de la Berlin. 

de Redactia Observator

la 16.06.2022, 07:40

Vezi și

Severodoneţk rămâne epicentrul luptelor din Donbas. Trupele ucrainene retrase în incinta combinatului chimic Azot sunt atacate din mai multe direcţii şi supuse unor bombardamente neîncetate.

În adăposturile de la combinat s-au refugiat şi cel puţin 500 de civili, între care 40 de copii. Ei au refuzat evacuarea prin aşa-zisul coridor umanitar deschis de armata rusă, care i-ar fi condus pe teritoriul controlat de separatişti. Aproape toate căile de ieşire sunt blocate de asediatori, dar oraşul NU este încă total încercuit, potrivit armatei ucrainene. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Lumea întreagă doreşte să înveţe de la ucraineni cum să lupte şi cum să învingă. 

Cererile aproape disperate de armament ale ucrainenilor nu rămân fără răspuns. Statele Unite vor trimite arme şi muniţii în valoare de un miliard de dolari. Este vorba, între altele, de noi obuziere, muniţie pentru sistemele de rachete deja livrate, două sisteme de apărare împotriva navelor şi nenumărate vehicule şi echipamente.

Pe acelaşi subiect

Ucraina a intrat în a 113-a zi de război

La acestea se adaugă asistenţă umanitară în valoare de încă 225 de milioane de dolari. Preşedintele Zelenski i-a mulţumit public lui Joe Biden cu care a discutat prin telefon mai bine de 40 de minute. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Sunt recunoscător pentru acest sprijin. Este deosebit de important, mai ales pentru apărarea Donbasului. Sunt recunoscător (Statelor Unite) şi pentru rolul conducător în mobilizarea tuturor partenerilor care ne ajută. 

Ucrainenii speră că noile arme, alături de cele oferite de alţi aliaţi din NATO, îi vor ajuta să echilibreze situaţia de pe câmpul de luptă şi chiar să treacă la contraofensivă. În timp ce atacurile Rusiei continuă să facă victime în rândul populaţiei civile, reprezentanţii Moscovei acuză Ucraina că bombardează oraşul Doneţk, stăpânit de separatişti. Şi susţin că, prin livrările de armament, Occidentul poartă, de fapt, un război indirect cu Rusia. 

Vassili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU: Aş dori să le spun ţărilor occidentale care furnizează arme Ucrainei: aveţi mâinile pătate de sângele civililor. Tragedia din Doneţk confirmă din nou că duceţi un război "prin intermediari" împotriva Rusiei, cu mâinile ucrainenilor.

SUA trimite arme noi pentru Ucraineni

În armata ucraineană s-au înrolat şi numeroşi străini, dornici să ajute la respingerea agresorilor. Iar acum doi dintre ei, cetăţeni americani, sunt daţi dispăruţi lângă Harkov. Ei ar fi primii americani capturaţi de armata rusă care ameninţă că îi va trata ca mercenari şi nu ca prizonieri de război. 

Trei combatanţi străini au fost deja condamnaţi la moarte de un tribunal al aşa-zisei republici Doneţk. Administraţia de la Washington nu confirmă, deocamdată, capturarea celor doi dar promite că, dacă ştirea se va dovedi adevărată, va face totul pentru a-i aduce acasă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » SUA au anunţat că vor trimite armatei ucrainene arme şi muniţii în valoare de un miliard de dolari. Lista echipamentelor