Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 109 LIVE TEXT. Forţele ruse nu intenţionează "să ia cu asalt" uzina chimică Azot din Severodoneţk

Război Rusia - Ucraina, ziua 109 LIVE TEXT.  Președintele Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj lumii, jurând că poporul său îi va învinge în cele din urmă pe invadatorii ruși. Şeful statului a mai spus că că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană. În tot acest timp, ucrainenii spun că aproximativ 800 de oameni se ascund sub uzina chimică Azot din orașul asediat Severodonețk, iar "luptele de stradă feroce" continuă, notează Al Jazeera. De asemenea, trupele ucrainene eliberează treptat teritoriul regiunii Herson, iar trupele lui Putin pregătesc o nouă ofensivă în oraşul Sloviansk, potrivit armatei ucrainene. 

de Redactia Observator

la 12.06.2022, 21:55

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 20.48: Un consilier al lui Zelenski îl numește pe britanicul ucis în Ucraina un „adevărat erou”

Un consilier al lui Zelenski îl numește pe britanicul ucis în Ucraina, Jordan Gatley, un „adevărat erou”, notează Mediafax. Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski, l-a numit pe fostul soldat britanic Jordan Gatley un "adevărat erou". "Este nevoie de mult curaj pentru a pleca de acasă și a merge mii de kilometri pentru a apăra ceea ce crezi. Doar pentru că așa îți spune inima. Pentru că nu poți suporta răul", a scris Podoliak pe Twitter.

„Jordan Gatley a fost un adevărat erou. Ne vom aminti mereu de contribuția sa la protejarea Ucrainei și a lumii libere". Un fost soldat britanic a fost "împușcat mortal" în luptele din Severodonețk. Jordan Gatley a servit în armata britanică până în martie, când "după o analiză atentă... a plecat în Ucraina pentru a ajuta", a scris tatăl său pe Facebook.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 20.33: Ucraina luptă, Rusia petrece. Ziua naţională a ruşilor, sărbătorită fără realizări pe front

De ziua naţională a Rusiei, armata bate pasul pe loc în Donbas şi pierde teren în sud la Herson. La Moscova, Putin a dat premii de excelenţă unor artişti şi oameni de ştiinţă. "Cadoul" pentru populaţie a fost deschiderea a 15 restaurante care copiază stilul lanţului McDonalds, retras din Rusia după ce a început războiul. În Ucraina continuă vizitele oficialilor europeni. Continuă şi luptele. În Severodoneţk se dau lupte pentru fiecare stradă. Ruşii au bombardat din nou centrala chimică din oraş, Azot, unde s-ar ascunde şi cel puţin 300 de civili.

UPDATE 20.03: Forţele ruse nu intenţionează "să ia cu asalt" uzina chimică Azot din Severodoneţk

Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti din Republica Populară Lugansk nu intenţionează ”să ia cu asalt” uzina chimică Azot din oraşul Severodoneţk, unde trupele ucrainene continuă să lupte, a declarat un oficial separatist, sub rezerva anonimatului, relatează agenţia de presă rusă Interfax, potrivit BBC, citat de news.ro. Oficialul neidentificat a declarat pentru agenţia de ştiri rusă Interfax că negocierile cu trupele ucrainene din uzina chimică Azot nu au reuşit până în prezent să ajungă la un acord.

”Nu există planuri să fie luată cu asalt uzina Azot. Uzina este blocată. Trupele ucrainene care rămân acolo vor fi forţate să se predea”, a mai spus oficialul. El a exclus deschiderea unui coridor sigur menit să le permită trupelor ucrainene să se alăture forţei principale ucrainene, deşi soldaţii blocaţi în uzină au făcut această solicitare.

UPDATE 19.57: Rusia distruge un pod peste un râu ucrainean, reducând căile de scăpare

Forțele ruse au aruncat în aer un pod care leagă orașul ucrainean aflat în conflict Severodonețk de un alt oraș de peste râu, eliminând o posibilă rută de evacuare a civililor, au declarat duminică oficialii locali, notează Mediafax. Severodonețk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Părți ale orașului au fost distruse în unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Kremlinul a declanșat invazia.

Forțele ucrainene și rusești încă se luptau duminică acolo, a declarat guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai, conform Reuters. Forțele rusești au cucerit cea mai mare parte a orașului, dar trupele ucrainene controlează încă zona industrială și o uzină chimică unde se adăpostesc sute de civili. Însă rușii au distrus un pod peste râul Siverskyi Donets care leagă Severodonețk de orașul geamăn Lysychansk, a declarat Gaidai. A rămas în picioare doar unul dintre cele trei poduri, motiv pentru care s-au redus rutele ce puteau fi folosite pentru evacuarea civililor sau pentru ca trupele ucrainene să se retragă.

UPDATE 17.53: Un fost militar britanic, ucis în luptele din Severodoneţk

Fostul militar britanic Jordan Gatley a fost ”împuşcat şi ucis” în luptele împotriva forţelor ruse din oraşul ucrainean Severodoneţk, a declarat familia militarului, relatează The Guardian, citat de news.ro. Jordan Gatley a părăsit Armata Britanică în martie pentru ”a-şi continua cariera de MILITAR în alte zone” şi a ajutat trupele ucrainene să-şi apere ţara împotriva Rusiei, potrivit declaraţiei emise de tatăl său, Dean Gatley, pe Facebook. Potrivit declaraţiei, familia a primit vestea devastatoare că Jordan a fost împuşcat şi ucis în oraşul ucrainean Severodoneţk, vineri, 10 iunie.

UPDATE 16.30: Ruşii anunţă că ucrainenii îşi pun femeile să lupte pe front

Ruşii anunţă că ucrainenii nu mai au suficienţi bărbaţi pentru a lupta aşa că vor chema femeile pe front. Potrivit Pravda.ru, şeful Statului Major General al Armatei ucrainene este cel care ar fi dat ordinul. Serghei Şaptal, general locotenent, este cel care ar fi dat dispoziţia ca până la 15 iunie să fie pregătite listele cu femeile care sunt deja înrolate, iar până la sfârşitul acestei luni trebuie înrolate toate femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani. Potrivit ordinului, femeile ucrainene sunt mobilizate pentru "completarea neîntreruptă a efectivului armatei". Astfel, centrele militare din Kiev, Dnepropetrovsk, Kirovograd, Nikolaev, Odessa şi Harkov sunt obligate să organizeze centre suplimentare de cazare şi instruire.

UPDATE 13.45: Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin refuză să schimbe pedeapsa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte, considerând-o ”perfect echitabilă”

Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din Republica Populară Doneţk, estul Ucrainei, a declarat că nu doreşte să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o ”perfect echitabilă”, relatează Le Figaro, citat de news.ro. ”Au venit în Ucraina pentru a ucide civili pentru bani. Acesta este motivul pentru care nu văd condiţii pentru vreo atenuare sau modificare a pedepsei”, a declarat Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste Doneţk, al cărui tribunal a dat sentinţa în cazul celor trei condamnaţi.

Potrivit lui Puşilin, ”instanţa a impus celor trei combatanţi o pedeapsă perfect echitabilă”. De asemenea, el l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că nu este preocupat de soarta lor şi că nu a luat contact cu autorităţile separatiste. Denis Puşilin a vorbit în cadrul unei întâlniri cu presa la care AFP a participat la Mariupol, în timpul unei călătorii organizate de Ministerul rus al Apărării în oraşul ucrainean devastat de lupte şi cucerit de forţele ruse şi separatiste în luna mai. Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că este ”îngrozit” de condamnările la moarte ale britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi ale marocanului Brahim Saadoun.

UPDATE 15.15: Exporturile de cereale ale Ucrainei prin Polonia și România se confruntă cu blocaje

Ucraina a stabilit două rute, prin Polonia și România, pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, dar blocajele au încetinit livrările, a declarat duminică ministrul adjunct de externe de la Kiev, citat de Reuters, notează Mediafax. Dmytro Senik a declarat că securitatea alimentară globală este în pericol deoarece invazia Rusiei în Ucraina a oprit exporturile de cereale din Marea Neagră ale Kievului, provocând penurii generalizate și creșterea prețurilor.

Ucraina este al patrulea mare exportator de cereale din lume și spune că are aproximativ 30 de milioane de tone de cereale depozitate, pe care încearcă să le exporte pe cale rutieră, fluvială și feroviară. Ucraina se află în discuții cu statele baltice pentru a adăuga un al treilea coridor pentru exporturile de alimente, a declarat Senik. El nu a oferit detalii despre cât de mult grâu a fost deja transportat sau va fi transportat prin aceste rute.

"Aceste rute nu sunt perfecte pentru că se creează anumite blocaje, dar facem tot posibilul să le dezvoltăm", a declarat el pentru Reuters, în marja unui summit asiatic de securitate din Singapore.

UPDATE 14.15: Numărul refugiaţilor ucraineni ajunşi în Polonia a depăşit 4 milioane

Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina începând din 24 februarie, a anunţat duminică poliţia de frontieră poloneză, relatează dpa. Sâmbătă, în Polonia au intrat în jur de 24.900 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 24.700 în ziua precedentă. În acelaşi timp, aproximativ 2 milioane de persoane au trecut din Polonia în Ucraina începând de la 24 februarie.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat în martie o lege privind asistenţa pentru refugiaţii care vin din Ucraina. În virtutea noului act normativ, persoanele respective beneficiază de şedere legală în Polonia şi au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi beneficii sociale.

UPDATE 13.40: Tentativă de a arunca în aer conducta de petrol Druzhba

În regiunea Bryansk, trupele ruse au încercat să arunce în aer conducta de petrol Druzhba. Persoane neidentificate au plantat trei dispozitive explozive, scrie UNN: ''S-a încercat aruncarea în aer a conductei de petrol Druzhba din regiunea Bryansk''

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13.25: Rusia afirmă că forţele sale au distrus un mare depozit de arme occidentale din vestul Ucrainei

Forţele ruse au lansat rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge un mare depozit, din regiunea ucraineană Ternopil (vest), unde se află arme americane şi europene, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă Interfax, transmite Reuters.

De asemenea, armata rusă a doborât trei avioane de vânătoare Su-25 ale forţelor ucrainene în apropierea oraşelor Doneţk şi Harkov.

UPDATE 12.20: Ursula von der Leyen: UE se află în faţa unei ''decizii istorice'' privind candidatura Ucrainei

''Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect'', le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor în timpul călătoriei de întoarcere, după o vizită efectuată la Kiev. Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată ''ce reflectă amploarea acestei decizii istorice''.

Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă. ''Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect'', a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

UPDATE 11.30: Atac cu rachete în vestul Ucrainei

Un atac cu rachetă asupra orașului Ciortkiv din vestul Ucrainei a distrus parțial un obiectiv militar și a rănit 22 de persoane, a declarat guvernatorul regiunii Ternopil, notează Reuters: "Toate rachetele proveneau din zona Mării Neagră. Un obiectiv militar și unul civil au fost parțial distruse. Nu există morți, însă 22 de persoane au fost rănite și spitalizate".

UPDATE 11.00: Explozii repetate în Berdiansk

Trei explozii au avut loc în Berdiansk, oraş ocupat de ruși. Potrivit Consiliului Municipal, una dintre ele a avariat o stație electrică, prin urmare, o parte a orașului a rămas fără electricitate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 10.20: Forţele ucrainene deţin controlul asupra uzinei chimice Azot din Severodoneţk

Ucraina deţine în continuare controlul asupra uzinei chimice Azot din oraşul Severodoneţk, unde sute de civili se adăpostesc, a anunţat duminică dimineaţă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, informează Reuters. ''Azot nu este blocată, au loc lupte pe străzile din apropierea uzinei'', a declarat Serhii Gaidai pentru postul public de televiziune ucrainean. El a adăugat că se aşteaptă ca forţele ruse să mobilizeze toate mijloacele în încercarea de a captura oraşul Severodoneţk duminică sau luni.

Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin 10 ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană. Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.

UPDATE 09.20: Rusia ar putea prelua controlul asupra întregii regiuni Luhansk

Rusia ar putea să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk în săptămânile următoare, a declarat un oficial american sub condiţia anonimatului. Orașele ucrainene Sievierodonetsk și Lysychansk, care au devenit epicentrul bătăliei pentru Donbas, ar putea cădea în mâinile forțelor ruse în termen de o săptămână, conform Washington Post. În tot acest timp, Ucraina suferă pierderi masive, iar proviziile sale de muniție scad.

UPDATE 08.10: Cancelarul german se va deplasa la Kiev cu Macron şi Draghi înainte de summitul G7 - presă

Cancelarul german Olaf Scholz se va deplasa la Kiev cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi înainte de summitul G7, la sfârşitul lunii iunie, potrivit ediţiei de sâmbătă a publicaţiei Bild am Sonntag, relatează Reuters.

Ziarul a citat surse guvernamentale franceze şi ucrainene. Biroul de presă al guvernului german nu răspuns imediat la o solicitare de comentarii adresată de agenţia de presă Reuters. Niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să menţină un dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin încă de la începutul războiului. Atitudinea sa a fost criticată de unii parteneri estici şi de la Marea Baltică, aceştia considerând că subminează eforturile de a-l aduce pe Putin la masa negocierilor.

07.00: Zelenski: Decizia de a acorda Ucrainei statutul de candidat va întări nu numai statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul adresat naţiunii, că decizia de a acorda statutul Ucrainei de aderarea la UE va întări nu doar statul său, ci întreaga Uniune Europeană. "Faza finală a marelui maraton diplomatic, care urmează să se încheie într-o săptămână şi jumătate, a început astăzi. Şi în acest maraton suntem de fapt împreună cu Uniunea Europeană - într-o singură echipă, iar această echipă trebuie să câştige. Sunt sigur că vom primi în curând un răspuns cu privire la statutul de candidat pentru Ucraina. Sunt convins că această decizie poate întări nu doar statul nostru, ci şi întreaga Uniune Europeană.

Ce altceva trebuie să se întâmple în Europa pentru a fi clar pentru sceptici că însuşi faptul de a menţine Ucraina în afara Uniunii Europene funcţionează împotriva Europei? De exemplu, totul este deja evident pentru ocupanţii ruşi. Ei spun aşa, când ne chinuie poporul, că se presupune că este pentru faptul că Ucraina a plecat în Europa. Şi atunci de ce are Europa sceptici? Vom continua să muncim şi mai mult la toate nivelurile pentru a lua decizia corectă. Este foarte important pentru noi.

Discuţii fructuoase cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut loc astăzi la Kiev. Mă bucur să constat sinceritatea ei. Comisia Europeană este cea care va pregăti o concluzie cu privire la cererea noastră. Ucraina a oferit toate răspunsurile necesare într-un timp foarte scurt şi s-a făcut bine. Vor fi multe alte discuţii la fel de importante şi, sper, fructuoase cu liderii europeni săptămâna viitoare.

Bătălii aprige de stradă continuă în Severodoneţk. Sunt mândru de toţi apărătorii noştri care au reuşit să oprească înaintarea acestor oameni ostili, aceşti ocupanţi de multe săptămâni deja şi să ne menţină apărarea puternică", a spus Zelenski în discursul adresat naţiunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 109 LIVE TEXT. Forţele ruse nu intenţionează "să ia cu asalt" uzina chimică Azot din Severodoneţk