Antena Meniu Search
x

SUA ameninţă Arabia Saudită că blochează vânzările de arme. Americanii sunt furioşi că saudiţii au ajutat Rusia cu preţul petrolului

Poziţia Congresului american împotriva Arabiei Saudite a escaladat brusc, după ce președintele comisiei de relații externe a Senatului SUA a amenințat luni că va îngheța vânzările de arme către saudiţi, din cauza sprijinului acordat Rusiei, relatează The Guardian. Senatorul Robert Menendez susţine că „pur și simplu nu există loc să joci la ambele capete ale acestui conflict”. 

de Marina Dinu

la 11.10.2022, 11:35

SUA vrea  blocheze vânzarea de arme către Arabia Saudită din cauza relaţiilor cu Rusia
SUA vrea blocheze vânzarea de arme către Arabia Saudită din cauza relaţiilor cu Rusia

Furia Washington-ului față de aliații săi saudiți s-a intensificat după decizia OPEC+ de săptămâna trecută, de a reduce producția de petrol cu ​​2 milioane de barili, anunţ văzut ca o lovitură pentru administrația Biden şi un ajutor important pentru Rusia. Senatorului american Robert Menendez a indicat o posibilă schimbare majoră în politica SUA faţă de Arabia Saudită, potrivit The Guardian.

Comentând decizia prinţului moştenitor al Arabiei Saudite de a „ajuta la susținerea războiului lui Putin prin cartelul OPEC+”, Menendez a spus că „pur și simplu nu există loc să joci la ambele capete ale acestui conflict”.

„Nu voi da undă verde cooperării cu Riad până când Regatul nu își va reevalua poziția cu privire la războiul din Ucraina. S-a umplut paharul”, a adăugat senatorul.

Oficiali din Congresul american: Arabia Saudită subminează eforturile SUA

Pe acelaşi subiect

Un alt senator democrat şi un membru al Congresului – Richard Blumenthal și Ro Khanna – și-au exprimat sentimente similare într-un articol de opinie pentru Politico, care acuză Arabia Saudită că subminează eforturile SUA și că contribuie la susţinerea invaziei Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin. „Decizia saudită a fost o lovitură puternică pentru SUA, dar SUA au o modalitate de a răspunde: pot întrerupe rapid transferul masiv de tehnologie de război americană în mâinile saudiților”, au scris ei. 

„Mai simplu spus, America nu ar trebui să ofere un control atât de nelimitat asupra sistemelor strategice de apărare unui aparent aliat al celui mai mare inamic al nostru – şantajistul cu bombe nucleare Vladimir Putin”.

Menendez este dispus să facă şi excepţii şi nu susţine interzicerea totală a oricărui sprijin

În declarația sa, Robert Menendez a sugerat că ar fi dispus să facă excepții și nu a susţinut interzicerea totală a oricărui sprijin, spunând că va bloca toate vânzările de arme și cooperarea în materie de securitate „dincolo de ceea ce este absolut necesar pentru a apăra personalul și interesele SUA”.

Declarațiile lui Menendez și ale altora sugerează că democrații din Congres sunt gata să adopte o poziție mai dură împotriva Arabiei Saudite decât a spus public Casa Albă că este dispusă să accepte.

Întâlnirea dintre Biden şi Prinţul Mohammed, din iulie, nu a avut efectul scontat

Joe Biden a promis să-l transforme pe Prințul Mohammed într-un „paria” din cauza presupusului său rol în aprobarea uciderii jurnalistul Jamal Khashoggi, dar preşedintele american și-a schimbat părerea în această vară și s-a întâlnit cu moștenitorul saudit, într-o ]ncercare mai ampl[ de îmbunătățire a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi SUA. Această întâlnire a fost criticată din nou pe scară largă săptămâna trecută după decizia OPEC+, a adăugat The Guardian.

William Hartung, cercetător la Institutul Quincy, a lăudat declarația lui Menendez, dar a spus că, pentru a avea un „impact maxim”, limitarea ar trebui să acopere „toate transferurile de arme, piese de schimb și mentenanţa către armata saudită”.

„O suspendare ar trebui să fie legată nu doar de legăturile Arabiei Saudite cu Rusia sau de poziția față de războiul din Ucraina, ci și de a-i presa pe saudiți să se abțină de la atacuri aeriene asupra Yemenului și să ridice complet blocada asupra acestei națiuni, ca un pas către negocieri de pace, pentru a pune capăt conflictului”, a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » SUA ameninţă Arabia Saudită că blochează vânzările de arme. Americanii sunt furioşi că saudiţii au ajutat Rusia cu preţul petrolului