Antena Meniu Search
x

OPEC+ pregătește o reducere majoră a producției de petrol pentru a creşte preţul. Intră în conflict cu SUA

Membrii OPEC+ au căzut de acord asupra unei reduceri masive ale obiectivelor lor de producție a petrolului, reducând oferta pe o piață deja tensionată, în ciuda presiunilor din partea Statelor Unite și a altor țări a-și crește oferta în această perioadă. O astfel de decizie ar putea duce la o nouă creștere a prețurilor, care au scăzut de la 120 de dolari pe baril la doar 90 în decursul a trei luni, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 05.10.2022, 19:13

OPEC
OPEC+ pregătește o reducere majoră a producției de petrol - Profimedia

Update 19:10 Membrii OPEC+ își vor reduce producția de petrol din noiembrie

Sursele citate de AFP indică faptul că OPEC și aliații săi, conduși de Rusia, au convenit asupra unei reduceri majore a producției de petrol începând cu luna noimbrie. O astfel de mișcare, explică analiștii, va alimenta o creștere a prețurilor pentru țiței și produsele derivate și ar putea oferi Moscovei resursele de care are nevoie pentru a face față sancțiunilor occidentale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Această scădere a prețurilor pentru barilul de petrol a fost alimentată de temerile tot mai accentuate legate de o viitoare recesiune globală, creșterea dobânzii de referință de către rezerva Federală a SUA, dar și întărirea dolarului american în fața altor valute.

Pe acelaşi subiect

În acest moment, după cum indică o serie de surse citate de Reuters, OPEC+, organizație care include și țări ca Rusia și Arabia Saudită, ia în calcul o reducere a producției cu 1-2 milioane de barili pe zi.

Statele Unite ale Americii fac presiuni diplomatice asupra statelor din această organizație pentru a le determina să nu își reducă producția în acest moment, argumentând că indicatorii economici nu susțin un asemenea curs de acțiune.

Planul OPEC+ provoacă iritare la Washinton

În acest moment, este neclar mecanismul prin care această reducere a producției ar putea avea loc. Mai exact, unul dintre scenariile luate în calcul include o scădere voluntară a cantității de petrol extrase din partea membrilor. După cum arată statisticile, OPEC+ și-a reduc producția cu aproximativ 3,6 milioane de barili pe zi față de obiectivul propus în luna august.

"Prețurile mai mari ale petrolului, dacă sunt determinate de reduceri considerabile ale producției, ar irita probabil administrația Biden înaintea alegerilor", concluzionează analiștii.

"Ar putea exista reacții politice suplimentare din partea SUA, inclusiv lansări suplimentare de stocuri strategice, împreună cu unele manevre surpriză, inclusiv promovarea în continuare a unui proiect de lege NOPEC", explică aceștia, referindu-se la un proiect de lege antitrust din SUA împotriva OPEC.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » OPEC+ pregătește o reducere majoră a producției de petrol pentru a creşte preţul. Intră în conflict cu SUA