Antena Meniu Search
x

SUA și Australia, gata să "contracareze activităţile destabilizatoare" ale Chinei. Occidentalii, îngrijorați de planurile Beijingului

Miniştrii apărării din Australia şi SUA sunt hotărâţi să "contracareze activităţile militare destabilizatoare ale Republicii Populare Chineze", se arată într-o declaraţie făcută publică după o reuniune a celor doi luni la Pentagon, transmite marţi agenţia Reuters. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a întâlnit cu ministrul australian al apărării, Richard Marles, la Washington în cadrul forumului anual AUSMIN, la care marţi vor lua parte miniştrii de externe ai celor două ţări, notează Agerpres.

De Redactia Observator la 06.12.2022, 10:19
Armata Chinei
SUA și Australia, gata să "contracareze activităţile destabilizatoare" ale Chinei - Profimedia

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, urmează să participe la rândul său, miercuri, în capitala SUA la prima reuniune în format fizic a pactului AUKUS, creat anul trecut de Australia, SUA şi Marea Britanie cu scopul de a livra Australiei tehnologie pentru submarine nucleare.

Reuniunea AUKUS are loc într-un moment critic pentru parteneri, care în martie anul viitor trebuie să decidă dacă aceste submarine să fie britanice sau americane, precum şi o "foaie de parcurs" pentru o astfel de flotă australiană. Australia susţine că are nevoie de o capacitate de submarine cu propulsie nucleară cu rază lungă de acţiune, nedetectabile de radar şi care să fie dotate cu arme convenţionale.

China vrea să reducă influența SUA în regiunea Asia-Pacific

Potrivit unui raport al Departamentului american al apărării cu privire la China prezentat săptămâna trecută, Beijingul face demersuri diplomatice pentru a critica şi "submina" AUKUS. "Oficiali chinezi au calificat AUKUS în mod incorect drept un gest de proliferare nucleară", a consemnat Pentagonul. Canberra afirmă că Tratatul de neproliferare nucleară din care face parte Australia nu interzice propulsia nucleară, notează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Comunicatul publicat după întâlnirea de luni de la Pentagon asigură că Australia şi SUA îşi vor aprofunda cooperarea militară, inclusiv în domeniul tehnologic.

China este cel mai mare partener comercial al Australiei şi principala piaţă de export pentru minereul de fier australian, dar Canberra este preocupată de ambiţiile militare ale Beijingului din Pacificul de Sud, mai ales după pactul de securitate încheiat de China cu insulele Solomon, mai devreme în acest an.

Reuniunea de luna trecută dintre premierul australian Anthony Albanese şi liderul chinez Xi Jinping, în marja G20, a fost un pas către normalizarea relaţiilor, dar nu va schimba politica de apărare a Canberrei, au menţionat diplomaţi australieni. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » SUA și Australia, gata să "contracareze activităţile destabilizatoare" ale Chinei. Occidentalii, îngrijorați de planurile Beijingului