Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA trimit avioane care pot avea și capacități nucleare la o bază militară NATO din Ungaria. Budapesta neagă ca va găzdui arme nucleare

Statele Unite intenționează să extindă o bază militară europeană pentru a găzdui avioane de luptă cu capacități nucleare, ca răspuns la amenințarea din partea Rusiei. Planurile indică modernizarea bazei aeriene de la Kecskemet, din Ungaria, ca parte a Inițiativei de Apărare Europeană a SUA.

de Maria Dogaru

la 16.10.2024 , 21:46

SUA trimit avioane cu capacități nucleare la o bază militară NATO din Ungaria. Budapesta neagă ca va găzdui arme nucleare SUA trimit avioane cu capacități nucleare la o bază militară NATO din Ungaria. Budapesta neagă ca va găzdui arme nucleare - Profimedia

Război în Ucraina. Anunțul pentru acest proiect a fost făcut online și descrie lucrările ca fiind necesare pentru a "găzdui aeronave tactice de luptă (TFA) echivalente cu cele ale NATO și aeronave de transport strategic”. Aeronavele preconizate pentru baza aeriană includ F-15 Eagle, un avion de luptă capabil să lanseze bombe nucleare, A-10 Warthog și avioane de transport C-5 Galaxy.

SUA extind baza NATO din Ungaria 

Forțele Aeriene ale SUA au staționat anterior avioane de luptă F-15 și F-16 pe aerodromul Kecskemet din Ungaria în timpul exercițiilor de antrenament, mai degrabă decât pentru desfășurări permanente.

Articolul continuă după reclamă

Decizia s-a luat pe fondul numeroaselor avertismente conform cărora Rusia ar putea fi pregătită să declanșeze un război până la sfârșitul deceniului. Telegraph a dezvăluit anterior că SUA intenționează să amplaseze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în 15 ani, pe măsură ce amenințarea din partea Moscovei crește.

Pe acelaşi subiect

Cele mai recente planuri de modernizare a bazei aeriene Kecskemet fac parte dintr-un efort mai amplu al NATO de a consolida flancul estic al alianței din cauza riscului de securitate reprezentat de Kremlin. 

Ce includ lucrările la baza aeriană Kecskemet din Ungaria

Lucrările includ construcția unei platforme pentru avioanele de luptă tactice, o cale de rulare paralelă, iluminat nou și un drum pentru livrarea de mărfuri către bază. Un contract în valoare de 21 de milioane de dolari a fost deja semnat pentru construirea unei instalații de stocare a combustibilului pentru avioane.

Statele Unite și-au consolidat treptat prezența în Europa în urma invaziei din Ucraina. Kremlinul a amenințat în repetate rânduri țările NATO ca răspuns la sprijinul oferit Ucrainei în lupta sa împotriva forțelor ruse. Oficialii de rang înalt din Rusia au declarat anterior că vor exista "contramăsuri" ca răspuns la orice creștere a prezenței SUA pe teritoriul european.

Statele Unite au semnat un acord cu Ungaria în 2021, care le oferă acces la baza aeriană Kecskemet și la o a doua bază, Papa. Acordul a fost parte a unui plan anterior al SUA, implementat de fostul președinte Donald Trump, care urmărea repararea și reconstrucția bazelor aeriene din Europa de Est, situate în apropierea Rusiei.

Ministerul Apărării de la Budapesta a reacționat

Ministerul Apărării de la Budapesta a transmis în presa maghiară referitor la informațiile publicate The Telegraph că nu a existat nicio cerere din partea Statelor Unite ale Americii de a depozita arme nucleare pe teritoriul Ungariei și că un astfel de pas nu este posibil fără aprobarea guvernului ungar și a parlamentului.

Oficialii maghiari au mai subliniat că guvernul nu are planuri de a permite acum sau în viitor staționarea de arme nucleare pe teritoriul Ungariei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În plus potrivit publicației Magyar Nemzet, informația privind modernizarea infrastructii de la baza aeriană Kecskemét nu este una nouă. Ungaria și Statele Unite au semnat un acord de cooperare în apărare în 4 aprilie 2019, la o întâlnire a miniștrilor de externe la Washington cu ocazia aniversării a 70 de ani a NATO, care prevedea extinderea bazei Kecskemét.

În plus, un cercetător americam din domeniul nuclear, Hans Kristensen, a atras atenția că aeronavele F-15E sunt și convenționale.

Maria Dogaru Like
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bancnote vechi în speranţa că vă veţi îmbogăţi în viitor?
Observator » Ştiri externe » SUA trimit avioane care pot avea și capacități nucleare la o bază militară NATO din Ungaria. Budapesta neagă ca va găzdui arme nucleare