"Sufletele" stramosilor indigenilor Hopi, vandute la licitatie
O ampla colectie de masti rituale ale indigenilor Hopi, din America de Nord, s-a vandut la licitatie, la Paris, cu peste 930.000 de euro, mai mult decat se estima. Licitatia a fost, insa, foarte controversata
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cele 70 de masti traditionale "Katsinam" au impresionat pe toata lumea prin expresivitatea lor, mai ales ca erau realizate din materiale modeste: lemn, piele, pene si deseuri diverse. Pentru indigenii Hopi, insa, mastile incarneaza spiritul stramosilor iar vanzarea lor este un sacrilegiu. “As dori ca oamenii sa inteleaga ca, pentru noi, ele sunt fiinte vii si nu doar niste relicve. Chiar daca sunt, intr-adevar, vechi, pentru noi ele inseamna si acum la fel de mult”, a declarat Bo Lomahquahu. Tanarul student Hopi, cu un nume care inseamna "Vulturul Minunat", s-a adresat tribunalului pentru a opri licitatia, dar cererea a fost respinsa.
Casa de licitatie a sustinut, fireste, ca vanzarea nu are nimic ilegal. Mai ales ca mastile fusesera vandute, cu decenii in urma, chiar de creatorii lor. Indigenii au primit sprijinul unor organizatii guvernamentale si chiar ale unor personalitati ca Robert Redford.
Nimic nu a putut opri vanzarea. Singura consolare este ca prietenii Hopi au achizitionat cateva masti pentru a le restitui etniei. Alti cumparatori au, insa, indoieli in aceasta privinta.
Cel mai mare pret, aproape 200.000 de euro, s-a obtinut pentru masca asa-zisei "Mame Corb". Cumparatorul a ramas anonim.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰