Antena Meniu Search
x

Suspiciuni de otrăvire: Un activist rus de opoziție, prieten al lui Boris Nemțov, în spital în stare critică

Un activist al opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, jurnalist, care lucrează pentru Rusia deschisă (Open Russia) a fost spitalizat în urmă cu trei zile după ce i-a scăzut brusc tensiunea și și-a pierdut cunoștința

Un activist al opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, jurnalist, care lucrează pentru Rusia deschisă (Open Russia) a fost spitalizat în urmă cu trei zile după ce i-a scăzut brusc tensiunea și și-a pierdut cunoștința

Medicii au presupus inițial că el a fost otrăvit, a declarat pentru ziarul Kommersant Vladimir Prohorov, un avocat din partidul de opoziție RPR Parnas, al cărui cofondator a fost Boris Nemțov, fost vicepremier și unul din liderii opoziției ruse asasinat la sfârșitul lunii februarie în apropiere de Kremlin.

Kara-Murza este membru al consiliului politic al partidului RPR Parnas, care a fost condus de Nemțov până a fi ucis.

Ulterior, medicii l-au diagnosticat cu insuficiență renală, a declarat tatăl lui Kara-Murza pentru publicația (economică) RBC.

'Medicul șef adjunct al spitalului a ieșit și ne-a spus că totul este în regulă cu inima, plămânii, stomacul lui etc. Rinichii sunt problema', a declarat el, adăugând că fiul său putea să fi consumat un iaurt expirat sau un alt aliment stricat.

Deși tatăl lui Kara-Murza a exclus varianta otrăvirii deliberate, camarazii acestuia au exprimat îndoieli în legătură cu îmbolnăvirea sa bruscă, care intervine după uciderea lui Nemțov, în contextul unor presiuni puternice exercitate de putere asupra opoziției.

Coordonatoarea proiectului Rusia deschisă, Maria Baronova, a declarat pentru The Guardian că îmbolnăvirea subită a acestuia este suspectă, afirmând: 'diverse activități din jurul unor personalități publice din Rusia deschisă par ciudate', dar a refuzat să ofere detalii.

Jurnalistul de opoziție Aleksandr Rîklin a scris într-o postare miercuri pe Facebook că tocmai a vorbit cu Kara-Murza și că medicii suspectează că a fost otrăvit.

Tatăl lui Kara-Murza declarase anterior pentru Kommersant că starea fiului său ar putea fi explicată printr-o alergie sau un stil de viață stresant, 'cu mese neregulate, somn puțin'.

Tânărul fusese la sediul Agenției ruse de informații juridice, o agenție de stat, când i s-a făcut marți brusc rău și a fost dus cu ambulanța.

Militantul anticorupție Aleksei Navalnîi, care a fost de două ori condamnat la închisoare cu suspendare în două procese văzute de opoziție ca fiind instrumentate politic de către putere, a declarat pe Twitter că s-a întâlnit cu Kara-Murza cu câteva zile în urmă și că acesta deborda de energie și nu s-a plâns de sănătate. 'El nu s-a plâns de sănătate și era energic ca de obicei', spune acesta.

Kara-Murza a fost implicat în scrierea unui raport despre războiul din Ucraina, conceput de Nemțov și pe care l-au finalizat și publicat camarazii săi. Raportul de 65 de pagini documentează prezența trupelor ruse în estul Ucrainei, unde au fost uciși cel puțin 220 de soldați ruși. Kremlinul și președintele Vladimir Putin personal neagă categoric implicarea trupelor regulate ruse în ostilitățile din Donbas.

Cu două zile înainte de a se simți rău, Rusia deschisă a proiectat la Moscova un documentar de 26 de minute, intitulat 'Familia'. Unul dintre protagoniști este președintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, acuzat pentru abuzuri și încălcări flagrante ale drepturilor omului, care dispune de o armată personală de 80.000 de luptători și beneficiază de sume importante de la bugetul de stat.

Starea jurnalistului Kara-Murza rămâne extrem de gravă, el fiind conectat la aparate, relatează vineri RIA Novosti. Anterior surse medicale au indicat că i-au indus coma artificială, iar starea sa este critică.

Redactorul-șef al bisăptămânalului rus Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, ceruse joi seara, într-o emisiune la postul de radio Eho Moskvî, declanșarea unei anchete în acest caz, afirmând că nu are dubii în ceea ce privește otrăvirea lui Kara-Murza.

SUA urmăresc îndeaproape informațiile despre evoluția stării lui Vladimir Kara-Murza, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Jeff Rathke. Soția jurnalistului de opoziție și cei trei copii ai lor trăiesc la New York.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Suspiciuni de otrăvire: Un activist rus de opoziție, prieten al lui Boris Nemțov, în spital în stare critică