Antena Meniu Search
x

Taiwanul nu îngenunchează sub presiunile Chinei. Preşedintele Tsai Ing-wen, discurs sfidător de Ziua Naţională a statului insular

Taiwanul nu se va supune pretenţiilor de reunificare emise de China şi își va apăra modul de viață democratic, a declarat președintele Tsai Ing-wen într-un discurs sfidător, cu ocazia Zilei Naţionale a ţării.

De Ioana Petcu la 10.10.2021, 16:50
Preşedintele din Taiwan, Tsai Ing-wen, se opune idealului chinez de reunificare
Preşedintele din Taiwan, Tsai Ing-wen, se opune idealului chinez de reunificare - Profimedia

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, se opune idealului chinez de reunificare, insistând asupra independenţei ţării la conducerea căreia se află în prezent, relatează BBC. Cu ocazia Zilei Naţionale, aceasta a susţinut declaraţii sfidătoare, drept răspuns la afirmaţiile recente ale omologului său chinez, Xi Jinping, care promite că reunificarea va avea loc cu siguranţă, pe cale paşnică, sau cu forţa. "Pe măsură ce avem tot mai multe realizări, presiunile din partea Chinei cresc", a mai spus ea.

Preşedintele statului insular a adăugat că Taiwanul se menţine ferm pe poziţii "în prima linie de apărare a democrației". Ţara cu aproximativ 23 de milioane de locuitori nu va rămâne "nepăsătoare", ci își va întări apărarea pentru a se asigura că "nimeni nu poate forța Taiwanul să înainteze calea propusă de China”. Potrivit spuselor lui Tsai Ing-wen, statul chinez nu le-ar putea oferi "un mod de viață liber, democratic, şi nici suveranitate".

China doreşte cu orice preţ reunificarea cu Taiwanul

Cu o zi în urmă, China a insistat pe tema reunificării cu Taiwanul, insula care luptă de ani buni pentru independenţă. Preşedintele Xi Jinping a declarat că nu doreşte să apeleze la violenţă, însă a subliniat istoria marcată de lupta împotriva separatismului cu care se mândreşte poporul chinez. Vorbind la un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 110 ani de la revoluţia care a pus capăt ultimei dinastii chineze, acesta a declarat că "datoria istorică a reunificării complete cu pământul-mamă trebuie îndeplinită şi va fi cu siguranţă dusă la împlinire". Drept răspuns, Taiwanul, care se consideră un stat suveran, a declarat că viitorul său se află în mâinile cetăţenilor.

Pe acelaşi subiect

Taiwan: China ar putea fi gata să ne invadeze până în 2025

Recent, ministrul Apărării taiwanez Chiu Kuo-cheng a afirmat, într-un interviu, că armata chineză va fi capabilă să invadeze la scară largă Taiwanul până în 2025. Acesta a descris tensiunile actuale drept fiind cele mai grave din ultimii 40 de ani. "Până în 2025, China va reduce costurile și consumul la cel mai mic nivel. Are capacitatea (n.r. să invadeze Taiwanul) acum, dar nu va începe cu ușurință un război. Trebuie să ia în considerare multe alte lucruri", spunea oficialul taiwanez.

La începutul lunii octombrie, Beijingul a trimis aproximativ 150 de avioane de război în zona de apărare aeriană a insulei. China revendică Taiwanul drept parte a teritoriului său şi a afirmat în repetate rânduri că va recupera insula prin orice mijloace. În schimb, guvernul Taiwanului declară că se află deja la conducerea unei naţiuni suverane, fără a mai fi necesară declararea independenţei. Președintele taiwanez Tsai Ing-wen a transmis că ţara sa va face "tot ce este necesar" pentru a se apăra.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Taiwanul nu îngenunchează sub presiunile Chinei. Preşedintele Tsai Ing-wen, discurs sfidător de Ziua Naţională a statului insular