Talibanii, sfătuiți să nu-și ia mai multe soții deoarece ar putea atrage critici dure din partea oponenților

De Iulia Iancu.
Publicat: 15.01.2021, 18:00.
Actualizat: 15.01.2021, 18:18

Liderul talibanilor din Afganistan a emis un decret prin care le cere liderilor grupării să nu-și mai ia mai multe soții, spunând despre această tradiție că atrage critici dure din partea oponenților, datorită costurilor ridicate pentru această practică.

Poligamia, o practică comună în multe comunități musulmane

Poligamia, o practică comună în multe comunități musulmane

Profimedia Images

Bărbaților musulmani li se permită să aibă până la patru soții odată, iar poligamia este încă legală în Afganistan, Pakistan și alte state musulmane.

Însă, o sursă a declarat pentru BBC că această practică necesită fonduri ot mai mari care ajung la familiile soțiilor pentru a asigura căsătoria.

Mullah Hibatullah, liderul talibanilor, nu interzice a doua, a treia sau al patrulea mariaj, însă atrage atenția asupra sumelor uriașe de bani cheltuite pentru aceste practici și ceremonii, situație care atrage critici dure din partea oponenților.

"Dacă toți liderii grupărilor și comandanții vor evita poligamia, aceștia nu vor fi nevoiți să fie implicați în practici corupte și ilegale", se arată în decret.

În regulament sunt prevăzute și câteva excepții: poligamia este încă permisă în cazul familiilor fără copii sau fără moștenitori băieți sau în cazul în care este vorba de văduve sau soții care provin deja din familii înstărite.

Poligamia este o practică comună în comunitățile paștune din Afganistan sau Pakistan, unde drepturile femeilor sunt extrem de limitate, iar căsătoriile sunt de cele mai multe ori aranjate.

Absența unui moștenitor - în mod special un băiat - este unul dintre motivele cele mai des invocate pentru poligamie, mai ales în zonele rurale.

O văduvă, de regulă, ajunge să se căsătorească cu fratele soțului decedat, o practică prin care se consideră că se va salva onoarea femeii și a întregii familii. Iar de multe ori, poligamia este un semn de bogăție al familiei respective.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.