Antena Meniu Search
x

Talibanii strâng rândurile în jurul ultimului refugiu al rezistenţei afgane. Un lider islamist le cere rebelilor să lase armele jos

Talibanii susţin că au înconjurat provincia Panjshir, ultima rămasă din cele care s-au împotrivit ocupaţiei luptătorilor islamişti. Liderul taliban Amir Khan Motaqi a declarat, însă, că luptătorii islamişti au gânduri de pace: "Emiratul islamic al Afganistanului este casa tuturor afganilor".

de Ioana Petcu

la 02.09.2021, 17:58

Luptători afgani, care se opun ocupaţiei talibane în Panjshir
Luptători afgani, care se opun ocupaţiei talibane în Panjshir - Profimedia

De la căderea capitalei afgane Kabul, pe 15 august, Panjshir a rămas singura provincie care a rezistat invaziei grupului islamist, deși talibanii şi forţele de ordine locale au luptat inclusiv în provincia vecină Baghlan. Sub conducerea lui Ahmad Massoud, fiul unui fost comandant al mujahedinilor, câteva mii de afgani, cot la cot cu soldaţi şi membri ai forţelor speciale, au reuşit să îi ţină la distanţă pe talibani, relatează Reuters.

Într-un discurs înregistrat, adresat oamenilor din Panjshir, liderul taliban senior Amir Khan Motaqi le-a cerut rebelilor să lase armele jos: "Emiratul islamic al Afganistanului este casa tuturor afganilor", a subliniat el. Talibanii au promis că vin cu gânduri de pace faţă de cei care au colaborat cu forțele străine în ultimele două decenii, dar cuvintele nu i-au convins pe cei mai mulţi dintre afgani, care s-au îmbulzit la graniţe în speranţa că vor reuşi să fugă din ţară.

Amir Khan Motaqi a declarat că talibanii au făcut multe eforturi pentru a negocia cu liderii forțelor de opoziție din Panjshir, „dar, din păcate, fără niciun rezultat”. Islamiştii strâng rândurile în jurul văii Panjshir, în ciuda asigurărilor că nu există niciun motiv de luptă. Motaqi a avertizat că opoziţia ar trebui să țină cont de faptul că e imposibil să învingă, chiar și cu sprijinul NATO și SUA. "Încercăm, în continuare, să ne asigurăm că nu va fi război și că problema din Panjshir va fi rezolvată paşnic".

Un purtător de cuvânt al Frontului Național de Rezistență din Afganistan, care grupează forțele din valea Panjshir, a declarat miercuri că forțele talibane au lansat o ofensivă în urmă cu două zile și au atacat în trei sau patru zone diferite. Până acum, atacurile au fost respinse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Talibanii strâng rândurile în jurul ultimului refugiu al rezistenţei afgane. Un lider islamist le cere rebelilor să lase armele jos