Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tancurile şi blindatele israeliene au intrat în Rafah. Oficialii europeni se tem că ofensiva va provoca o criză umanitară fără precedent

Război Israel - Hamas. Israelul a început ofensiva în Rafah, în ciuda opoziţiei declarate a Statelor Unite şi a aliaţilor din Occident. Tancurile şi blindatele au intrat triumfător în oraşul considerat ultimul bastion al militanţilor Hamas. Oficialii europeni se tem, însă că ofensiva va da naştere unei crize umanitare fără precedent: Rafah a devenit refugiu pentru aproape un milion şi jumătate de civili.

de Redactia Observator

la 07.05.2024 , 20:50

Cu steaguri uriaşe pe blindate, armata lui Netanyahu a intrat triumfător în Rafah, ultima redută a militanţilor Hamas, şi a preluat rapid controlul asupra punctului de trecere a frontierei către Egipt, principala cale de intrare a ajutoarelor in enclava asediata si de ieşire pentru refugiaţi. Pe aici, au reuşit să scape de ororile războiului şi românii. Acum, Israel a închis trecerea. "Este o mişcare importantă în războiul din Fâşia Gaza. Rafah a fost punctul prin care a intrat ajutorul umanitar în Gaza. A fost, de asemenea, punctul prin care oamenii puteau fugi în Egipt din calea războiului", a declarat Jon Gambrell, directorul secţiei de ştiri pe zona Golfului din cadrul AP.

Israel afirmă că Rafah servește drept bază Hamas, unde ar putea fi ținuți ostatici israelieni

Cel puţin 23 de palestinieni, inclusiv şase femei si cinci copii, au fost ucişi în urma incursiunii de noaptea trecută. Civilii din zona bombardată au avut la dispoziţie doar 12 ore pentru a se refugia din calea tancurilor. Peste 100.000 de oameni au plecat pe jos sau în căruţe trase de animale slăbite după jumătate de an de foamete. Statele Unite, Germania, Marea Britanie şi alţi aliaţi au anunţat deja că nu susţin ofensiva asupra oraşului Rafah. Din octombrie, anul trecut, În Rafah s-au refugiat peste 1.400.000 de oameni, dintre care 600.000 sunt copii. Trăiesc în condiţii greu de imaginat, în corturi ridicate în cimitire, nu mai au mâncare şi apă. Organizaţiile umanitare cred că asaltul nu va face decât să adâncească suferinţa acestor oameni.

Vezi și

Asaltul israelian a venit la scurt timp după ce Hamas a anunţat că este de acord să încheie un armistiţiu. A fost însă prea târziu. Israel afirmă că Rafah servește drept bază Hamas, unde ar putea fi ținuți ostatici israelieni. Iar operațiunea lor nu se va sfârşi până nu vor fi eliminaţi toţi luptătorii Hamas din oraş.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Tancurile şi blindatele israeliene au intrat în Rafah. Oficialii europeni se tem că ofensiva va provoca o criză umanitară fără precedent