Antena Meniu Search
x

Ţara care legalizează sinuciderea asistată. Decizia vine după 5 ani de dezbateri şi permite pacienţilor pe patul de moarte să fie eutanasiaţi

Un proiect de lege care legalizează sinuciderea asistată a fost adoptat de Parlamentul New South Wales din Australia, permițând pacienților cu boli terminale să fie eutanasiaţi. 

de Redactia Observator

la 19.05.2022, 10:36

Decizia vine după 5 ani de dezbateri şi permite pacienţilor pe patul de moarte să fie eutanasiaţi - Shutterstock

Legislația a primit 23 de voturi pentru și 15 împotrivă în Camera Superioară a statului, după ce membrii au dezbătut aproape 100 de amendamente de miercuri seara și până joi pentru a ajunge în final la o decizie concretă. Legea controversată, care aliniază statul New South Wales cu restul Australiei, subliniază faptul că moartea asistată voluntară va fi posibilă începând în următoarele 18 luni.

Ambele partide majoritare ale statului au hotărât permiterea votării, după ce subiectul a fost aprins dezbătut timp de cinci ani înainte de a ajunge în cele din urmă la o decizie. Deputatul independent Alex Greenwich a prezentat proiectul de lege în parlament la sfârșitul anului trecut, cu 28 de co-sponsori din tot spectrul politic, relatează Daily Mail. El a spus că legislația este despre „onestitate și compasiune” pentru cei care suferă, în timp ce ministrul de finanțe al Partidului Liberal, Damien Tudehope, a numit legea o „greșeală îngrozitoare”.

Co-sponsorul, MLC-ul laburist, Adam Searle, a mulțumit susținătorilor sinuciderii asistate pentru deceniile în care oamenii au fost activi în campanii şi au susţinut demersurile pentru instituirea acestei legi.

„Vreau să aduc în faţă suferința celor care au murit în așteptarea acestei măsuri pline de compasiune”, a spus el, după ce proiectul de lege a trecut de vot. „Oponenții acestui proiect de lege au spus asta despre uciderea unor persoane nevinovate. Suntem motivați de iubire, de respect, de compasiune și pentru că credem că, în cele din urmă, aceste alegeri ar trebui să fie atât pentru persoana în cauză, cât și pentru familiile lor, în lumina tuturor informațiilor pe care ar fi trebuit să le ofere. Reflectă un respect sporit pentru viață... Să facem această lege posibilă”.

Pe acelaşi subiect

Tudehope nu a fost ferm de acord cu aprobarea legii, numind evenimentul „ o zi întunecată” pe care istoria o va judeca drept „o greşeală îngrozitoare”. „A fost o zi tristă pentru că a fost o oportunitate pentru NSW de a spune «putem fi mai buni de atât»”, a spus el.

Reacţia bisericii catolice după ce legea a fost adoptată

Arhiepiscopul catolic din Sydney, Anthony Fisher, a susţinut părerea ministrului de finanţe, declarând că legislaţia i se pare complet „deranjantă”.

„Dacă o civilizație trebuie să fie judecată după modul în care își tratează cei mai slabi membri, parlamentul NSW a eșuat lamentabil și a stabilit o cale întunecată și periculoasă pentru toată posteritatea, determinând o definiție nouă și tulburătoare a ceea ce înseamnă a fi uman”, a spus el. „Le mulțumesc acelor câțiva membri din ambele camere ale Parlamentului care s-au pronunțat împotriva acestui proiect de lege, adesea în fața disprețuirii din partea colegilor lor parlamentari, a grupurilor de lobby pro-eutanasie și a presei”.

Arhiepiscopul Fisher a susținut că Parlamentul NSW are acum un record rușinos”, deţinând „două dintre cele mai «anti-vieți» acte legislative care există în Australia și, în cele din urmă, în întreaga lume”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Ţara care legalizează sinuciderea asistată. Decizia vine după 5 ani de dezbateri şi permite pacienţilor pe patul de moarte să fie eutanasiaţi