Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ţările care ar urma să cumpere cereale furate din regiunile ucrainene ocupate de ruşi

Conducerea regiunii Zaporojie, ocupată de trupele ruse, intenţionează să vândă cerealele Ucrainei în Orientul Mijlociu, în principal Irakului, Iranului şi Arabiei Saudite, a declarat Evgheni Balitski, şeful administraţiei impuse de Rusia în regiune, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de The Guardian.

de Redactia Observator

la 05.07.2022 , 16:15

Ţările dispuse să cumpere cereale din regiunea ocupată de ruşi din Ucraina Ţările dispuse să cumpere cereale din regiunea ocupată de ruşi din Ucraina - Shutterstock

Principalele state implicate în acord sunt Irak, Iran şi Arabia Saudită. Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că i-a furat cerealele de la lansarea invaziei ruse în luna februarie, acuzaţie pe care Moscova a negat-o cu fiecare ocazie.

Un oficial turc de rang înalt a declarat, luni, că Turcia a oprit o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre pentru a investiga acuzaţia lansată de partea ucraineană potrivit căreia nava transporta cereale furate.

Evgheni Balitski a declarat că există un contract pentru furnizarea a 150.000 de tone de cereale Iranului, adăugând că comercianții ruși de agricultură și companiile de stat cumpără cereale de la fermierii din regiune. Reuters nu a putut verifica independent această declarație.

Articolul continuă după reclamă

„Prețurile nu sunt rele în acest moment”, a declarat Balitsky pentru TASS. „Un fermier primește în jur de 200 de dolari pe tona de cereale, ceea ce este grozav, deoarece costul său de producție este de aproximativ 120 de dolari, ținând cont chiar și de timpul lung de depozitare”.

Pe acelaşi subiect

Rusia exportă în Turcia cereale furate din Ucraina

Rusia exportă în Turcia cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei din Ucraina, relevă o anchetă realizată de un grup de jurnalişti de investigaţie ucraineni de la programul audiovizual Shemî, produs de Radio Free Europe, scrie Agerpres.

Ancheta lor, publicată de Ukrainska Pravda, arată că nu prea au fost respectate asigurările autorităţilor turce de a se abţine să cumpere cereale ucrainene furate de Rusia din teritoriile ucrainene ocupate.

Potrivit anchetei, 'agresorii ruşi opresc radarele pe navele care transportă cereale ucrainene din Crimeea (peninsula ocupată de ruşi în 2014) către porturile turceşti', într-un proces sistematic ce este documentat prin imagini din satelit.

Ca parte a acestei investigaţii sunt date publicităţii fotografii ale unor documente care însoţesc transporturile de cereale, pe care Turcia le importă în cantităţi mari. Conform documentelor, locul de origine al produselor transportate este 'Crimeea, Rusia', notează Ukrainska Pravda.

Grânele sunt încărcate de la terminalul Avlita, din portul Sevastopol din Crimeea, după ce sunt aduse aici din teritoriile ocupate de forţele militare ale Rusiei, cum ar fi regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei).

Folosind ca exemplu două nave - una rusă, alta siriană - pe care le-au monitorizat, jurnaliştii de la Shemî arată cum navele-cargo au intrat cu regularitate în portul Sevastopol, aflat sub sancţiuni occidentale, unde erau încărcate cu cereale la terminalul Avlita, iar apoi ajungeau în Turcia, unde erau descărcate.

Navele îşi opriseră radarele atunci când ajungeau în portul din Crimeea, astfel încât să nu poată fi urmărite prin sistemele de monitorizare ale altor nave, cum ar fi Marine Traffic sau Equasis.

Cu toate acestea, ele nu îşi puteau 'ascunde ' şederea şi încărcarea lor la terminalul Avlita de sateliţi, relevă ancheta publicată de Ukrainska Pravda.

'Una dintre aceste nave este Mihail Nenaşev, care navighează sub pavilion rusesc. Jurnaliştii prezintă dovezi ce arată că acest cargo a efectuat trei deplasări din portul Sevastopol până într-un port din Turcia', conform publicaţiei ucrainene.

Un alt cargo urmărit de Shemî este nava siriană Finikia. La 20 aprilie, aceasta a apărut în imagini din satelit la terminalul Avlita.

Această navă a reapărut pe radare la 21 aprilie, deja ieşind în mare cu un transport la bord. La 29 aprilie, ea a acostat în portul Nemrut, din Turcia, unde a descărcat cerealele, se menţionează în aceeaşi investigaţie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Ţările care ar urma să cumpere cereale furate din regiunile ucrainene ocupate de ruşi