Antena Meniu Search
x

Tensiuni uriaşe la un exerciţiu NATO din Norvegia. Erdogan a ordonat soldaţilor turci să părăsească manevrele militare

Un exerciţiu NATO din Norvegia a stârnit un scandal imens şi sunt în acest moment tensiuni uriaşe între Turcia şi restul Alianţei.

Un exerciţiu NATO din Norvegia a stârnit un scandal imens şi sunt în acest moment tensiuni uriaşe între Turcia şi restul Alianţei. Preşedintele Erdogan a ordonat soldaţilor turci să părăsească manevrele.

"Ieri (joi), s-a produs un incident în Norvegia. Au agăţat un fel de «tablou al inamicilor». În acest tablou era o fotografie (a fondatorului Republice turce Mustafa Kemal) Atatürk şi numele meu. Iată care erau ţintele.", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Ankara. "Am dat ordin să se retragă fără întârziere cei 40 de militari ai noştri. Nu este posibil să existe o asemenea concepţie a unei alianţe.", şi-a exprimat nemulţumirea preşedintele Turciei

Incidentul se întâmplă pe fondul unor tensiuni puternice între Ankara şi anumiţi parteneri ai ei în NATO, precum Washingtonul şi Berlinul, după ce Turcia a anunţat în septembrie că a semnat un important contract de înarmare, urmând să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană de tip S-400 de la Moscova.

Ulterior incidentului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a cerut scuze Turciei şi a explicat cum s-a produs eroarea care l-a înfuriat pe Erdogan. Practic, un angajat civil al părţii norvegiene care s-a ocupat de organizarea exerciţiului militar al NATO a luat de pe net o fotografie cu Ataturk, fără să ştie despre cine e vorba, şi a ataşat-o unei hărţi. Angajatul a fost demis şi partea norvegiană, spune Stoltenberg, e liberă să aplice orice sancţiuni vrea.

Numele lui Erdogan apare în contextul manevrelor din Scandinavia într-un incident separat, în care un ofiţer norvegian de origine turcă a creeat un cont fals cu numele preşedintelui turc pe reţelele de socializare interne ale NATO şi a postat acolo mai multe mesaje de nemulţumire la adresa Alianţei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Tensiuni uriaşe la un exerciţiu NATO din Norvegia. Erdogan a ordonat soldaţilor turci să părăsească manevrele militare