Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 237. Rusia a distrus 30% dintre centralele electrice ale Ucrainei. Kremlinul se preface că nu ştie dacă armata rusă foloseşte drone iraniene

Război Rusia - Ucraina, ziua 237. Continuă atacurile rusești cu drone kamikaze în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în Kiev. Kremlinul dă asigurări că ”nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în atacurile care au lovit inclusiv clădiri rezidențiale. Rusia a eliberat 108 ucrainence, în urma unui schimb de prizonieri. 

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 22:18

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

Update 22:15 SUA a trimis două avioane F-16 pentru a intercepte bombardiere rusești care s-au apropiat de Alaska

Statele Unite au trimis două avioane de vânătoare pentru interceptarea a două bombardiere strategice ruse care s-au apropiat de spaţiul aerian american în largul statului Alaska, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Conform Comandamentului aerospaţial nord-american (NORAD), două bombardiere ruse de tip Tupolev Tu-95 "au fost detectate, urmărite, identificate şi interceptate" în Zona de identificare aeriană din largul statului american Alaska.

Pe acelaşi subiect

Forţele Aeriene americane au trimis două avioane de vânătoare F-16 pentru interceptarea bombardierelor strategice ruse.

Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD) precizează că bombardierele ruse au rămas tot timpul în spaţiul internaţional, fără a pătrunde în spaţiul aerian suveran al Statelor Unite sau Canadei. "Recentele activităţi ruse în zona de identificare aeriană din largul statului Alaska nu sunt considerate ameninţări şi nici nu sunt percepute în mod activ ca fiind provocatoare", subliniază Comandamentul aerospaţial nord-american (NORAD).

Incidentul intervine pe fondul tensiunilor majore dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. NATO şi Rusia organizează în mod separat exerciţii programate ale forţelor nucleare. Exerciţiul nuclear anual organizat de NATO a început luni, cu participarea Statelor Unite şi a altor 14 naţiuni aliate.

La rândul său, Rusia urmează să organizeze luna aceasta un exerciţiu al forţelor nucleare strategice. Luni, un oficial american a declarat că Moscova nu a informat încă Washingtonul când vor avea loc cu exactitate exerciţiile forţelor strategice.

Update 21:45 Rusia se reiorientează către Asia și Africa după ce războiul din Ucraina i-a distrus legăturile diplomatice cu Europa

Rusia ''nu vede niciun sens'' să menţină aceeaşi prezenţă diplomatică în Occident, a afirmat marţi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, anunţând că Moscova se va concentra de acum încolo pe Asia şi Africa. "Nu există niciun sens şi nicio dorinţă, desigur, să menţinem aceeaşi prezenţă în ţările occidentale", a declarat ministrul rus. Detalii aici.

Update 19:50 Comisie ONU: Rușii, vinovați de "marea majoritate" a crimelor de război din Ucraina

O comisie a Naţiunilor Unite a constatat că forţele ruse sunt răspunzătoare de ”marea majoritate ” a acţiunilor de nerespectare a drepturilor omului la începutul războiului Rusiei din Ucraina, relatează The Guardian.

Soldaţii au bombardat fără discernământ zonele pe care încercau să le cucerească şi au atacat civilii care fugeau. Aceste acţiuni ar putea fi considerate crime de război, a precizat Comisia Internaţională Independentă de Anchetă privind Ucraina.

Raportul său a analizat evenimentele din cele patru provincii nordice Kiev, Cernihiv, Harkov şi Sumî de la declanşarea invaziei ruse din 24 februarie până în luna martie.

În această perioadă au fost comise şi abuzuri de către trupele ucrainene, iar numeroase persoane care nu erau în acţiune au fost împuşcate, torturate sau rănite.

”Forţele armate ruse sunt răspunzătoare de marea majoritate a încălcărilor drepturilor omului identificate, inclusiv crimele de război. Forţele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului internaţional umanitar în unele cazuri, inclusiv două incidente care sunt calificate drept crime de război”, a precizat Consiliul ONU pentru drepturile omului.

Update 17:00 Kuleba îi propune lui Zelenski să rupă relaţiile diplomatice cu Iranul

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba i-a propus marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să rupă relaţiile diplomatice ale Kievului cu Teheranul, pe care-l acuză de furnizarea unor drone folosite de Moscova în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

"Având în vedere numeroasele distrugeri cauzate de drone iraniene infrastructurii civile a Ucrainei, morţile şi răniţii cauzate poporului nostru (...), îi prezint preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski), spre examinare, o propunere de rupere a relaţiilor diplomatice cu Teheranul", anunţă într-o înregistrare video postată pe Twitter şeful diplomaţiei ucrainene.

UPDATE 14:50 Armata rusă anunţă că a recucerit localitatea ucraineană Gorobivka, în Harkov

Armata rusă anunţă marţi că a recucerit o localitate în regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei - o premieră după ce a fost respinsă, în septembrie, din această zonă, într-o contra-ofensivă ucraineană, relatează AFP.

”Unităţi ale armatei ruse au cucerit, într-o operaţiune ofensivă, localitatea Gorobivka”, care se află în apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia, anunţă în raportul zilnic Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 14:30 Armata rusă confirmă loviturile asupra infrastructurii Ucrainei

Armata rusă a confirmat marţi că a atacat infrastructuri energetice din Ucraina în cadrul unei serii de bombardamente care au întrerupt alimentarea cu apă şi curent electric în mai multe oraşe ucrainene, printre care şi Kievul, transmite AFP.

"Forţele armate ruse au continuat să lovească cu arme aeriene şi maritime de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune comandamentul militar şi sistemele energetice ale Ucrainei", arată raportul zilnic al ministerului apărării de la Moscova. Documentul afirmă că "toate ţintele au fost atinse". 

UPDATE 14:00 Kremlinul susţine că umbrela sa nucleară acoperă şi teritoriile ucrainene recent anexate

Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marţi Kremlinul, potrivit Reuters.

Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în acest sens: "Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este asigurată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei".

UPDATE 13:30 Rusia a distrus 30% dintre centralele electrice ale Ucrainei în decurs de o săptămână

Rusia a distrus în bombardamente - în decurs de peste o săptămână - 30% dintre centralele electrice ale Ucraine şi a cauzat întreruperi de curent electric ”masive”, odată cu apropierea iernii, acuză marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Detalii aici.

”Începând de la 10 octombrie, 30% dintre centralele electrice ucrainene au fost distruse, provocând pene de curent masive în toată ţara”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter Zelenski.

UPDATE 12:20 Kremlinul spune că nu ştie dacă armata rusă foloseşte drone iraniene în Ucraina

Kremlinul dă asigurări marţi că ”nu are informaţii” despre folosirea de către armata rusă a unor drone de fabricaţie iraniană în Ucraina, după ce Kievul a acuzat Rusia de folosirea acestor drone în atacuri ale infrastructurii de aprovizionare cu electricitate şi apă, relatează AFP.

”Noi nu avem astfel de informaţii”, a răspuns un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de juernalişti dacă Moscova foloseşte drone iraniene în Ucraina. ”Tehnologie rusească este folosită, cu nume ruseşti”, a subliniat Peskov.

El i-a trimis pe jurnalişti la Ministerul rus al Apărării în legătură cu orice altă întrebare în acest subiect.

UPDATE 11:30 Noi atacuri cu drone în Ucraina

Sirenele au sunat şi marţi pe teritoriul Ucrainei, dând alarma de raiduri aeriene şi atacuri cu drone kamikaze din partea Rusiei, în timp ce autorităţile de la Kiev au precizat că bombardamentele ruseşti au vizat în special instalaţiile electrice din mai multe mari oraşe, între care Kiev, la o zi după un atac rusesc intens cu drone kamikaze asupra capitalei ucrainene, relatează DPA şi AFP.

Autorităţile din multe regiuni - inclusiv Harkov, Dnipropetrovsk şi Nikolaev (Mikolaiv) - au comunicat marţi că apărarea lor aeriană a fost activă, dar rachetele au lovit în continuare în multe locuri.

'Au fost trei lovituri asupra instalaţiilor electrice' în estul Kievului, a indicat Kirilo Timoşenko, un consilier apropiat al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj postat pe o reţea de social media.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:00 Ucrainenii îi acuză pe ruși că i-au răpit pe directorii de la Zaporojie

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom acuză marţi Rusia de ”răpirea” a doi directori ai Centralei nucleare Zaporijie. Este vorba de directorul informatic Oleg Kostiukov şi de directorul general adjunct Oleg Oşeka.

UPDATE 09:40 13 morți după prăbușirea bombardierului Su-34 

13 persoane au murit, după ce un avion militar s-a prăbușit într-un cartier rezidenţial din oraşul Eisk din sudul Rusiei şi în apropiere de Ucraina, potrivit presei ruse. Bilanțul a crescut de la patru morți, după ce au fost descoperite mai multe cadavre sub dărâmături. Alte 19 persoane au fost rănite. 

UPDATE 08:10 Canada impune noi sancţiuni jurnaliştilor şi presei din Rusia

Canada a impus sancţiuni jurnaliştilor şi presei din Rusia, precum şi actorilor consideraţi "complici ai dezinformării" în legătură cu războiul din Ucraina, conform unui anunţ făcut luni de ministerul de externe de la Ottawa, informează AFP.

"Războiul regimului rus se bazează pe minciuni şi înşelăciune", a declarat Melanie Joly, şefa diplomaţiei canadiene. "Pe măsură ce numărul încălcărilor drepturilor omului comise de Rusia continuă să crească, Canada ia măsuri pentru a contracara propaganda care încearcă să le scuze", a adăugat ea.

Printre ţintele noilor sancţiuni se numără postul de televiziune Zvezda, deţinut de ministerul rus al apărării, Dmitri Viktorovici Guberniev, prezentator de televiziune, dar şi Vladimir Maşkov, actor vedetă în Rusia, fervent susţinător al preşedintelui Vladimir Putin şi al războiului din Ucraina.

UPDATE 07:30 SUA trimite două sisteme avansate de rachete sol-aer Ucrainei

Departamentul american al Apărării încearcă să accelereze livrarea către Ucraina a două sisteme avansate de rachete sol-aer, în condiţiile în care Rusia a folosit din ce în ce mai mult drone furnizate de Iran, care explodează la impact, pentru a bombarda oraşele şi infrastructura ucrainene, relatează CNN. Departamentul de Stat a declarat că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

Spre deosebire de dronele militare mai tradiţionale, mai mari şi mai rapide, care se întorc la bază după ce lansează rachete, dronele furnizate de Iran sunt proiectate să se prăbuşească pe o ţintă şi să explodeze, detonându-şi focosul şi distrugând dronele în acest proces. Acestea sunt mai mici şi mai uşor de controlat decât rachetele de croazieră.

UPDATE 07:20 Nou schimb de prizonieri între cele două țări aflate în război

Rusia a schimbat 108 femei ucrainene deţinute ca prizoniere de război cu 110 prizoniere ruseşti deţinute de Ucraina, spun oficialii celor două părţi.

Dintre femei, 37 ar fi fost capturate după ce s-au predat în timpul asediului combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, care s-a încheiat în luna mai.

Majoritatea ruşilor eliberaţi sunt marinari de pe navele comerciale deţinute în Ucraina. Printre ei se numără şi membri ai unităţilor militare separatiste pro-ruse din Donbas, în estul Ucrainei.

UPDATE 07:10 Centrala nucleară Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Radio Europa Liberă. Acum, centrala primeşte energie electrică de la reţea printr-un sistem de rezervă.

O echipă de experţi ai AIEA prezentă la centrală a fost informată de către membrii personalului de exploatare că linia a fost deconectată în jurul orei locale 4 dimineaţa, a precizat Grossi.

Deşi cele şase reactoare ale centralei sunt oprite de săptămâni întregi, acestea au nevoie de o alimentare constantă cu energie electrică pentru a menţine răcirea reactoarelor şi alte funcţii esenţiale de siguranţă necesare pentru a preveni o topire. Operatorul nuclear naţional ucrainean Enerhoatom a declarat că cauza pierderii conexiunii la 17 octombrie a fost bombardarea unei substaţii situate la distanţă de centrală.

UPDATE 07:00 Zelenski: Putin poate marca încă o "realizare" - a mai ucis o femeie însărcinată

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis după atacurile cu rachete din Kiev, că Vladimir Putin poate marca încă o "realizare", a mai ucis o femeie însărcinată. Liderul ucrainean a precizat că în total, patru persoane au fost ucise şi mai mult de 25 de localităţi din ţară au fost atacate cu rachete, luni dimineaţă, iar atacurile cu drone aveau loc şi în cursul serii. Zelenski afirmă că lumea poate şi trebuie să oprească această teroare şi precizează că au fost distruse 37 de "Shaheds", drone iraniene şi mai multe rachete de croazieră.

”În Kiev, au ucis o familie tânără, vizând o clădire de apartamente cu un "Shahed" iranian. Un bărbat şi o fată însărcinată în 6 luni... Vladimir Putin poate marca încă o "realizare" - a mai ucis o femeie însărcinată. În total, patru persoane au fost ucise doar de acest "Shahed". Au mai fost şi alte lovituri. Mai mult de 25 de localităţi din ţara noastră au fost atacate în această noapte şi dimineaţă”, a transmis Zelenski în mesajul către popor. 

Noi atacuri cu drone kamikaze

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat luni că forţele ruse au lansat un nou val de atacuri cu drone, adăugând că o parte au fost doborâte, transmite Reuters. În intervenţia sa video, şeful statului ucrainean nu a indicat unde au avut loc atacurile.

Forţele ruse au atacat cu zeci de drone mai multe oraşe, inclusiv capitala Kiev, în timpul orelor de vârf luni dimineaţă, ucigând cel puţin şapte persoane. Cinci atacuri cu drone în Kiev au dus la moartea a patru persoane într-un bloc de locuinţe, printre care o femeie însărcinată, conform dpa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 237. Rusia a distrus 30% dintre centralele electrice ale Ucrainei. Kremlinul se preface că nu ştie dacă armata rusă foloseşte drone iraniene