Gaze, propunerea UE: plafon dinamic de preț pe 3 luni și achiziții comune obligatorii de până la 15%
Comisia Europeană ar urma să prezinte în această săptămână un nou plan de plafonare dinamică pentru a limita fluctuațiile intraday de prețuri la hub-ul TTF (Title Transfer Facility) de la Amsterdam, reperul olandez pentru piața gazelor din întreaga UE, potrivit Bloomberg.
Comisia Europeană va propune marți un mecanism de plafonare temporară a preţului gazelor, care să-i permită să intervină atunci când acestea ating cote extreme. Mecanismul temporar conceput de Comisia Europeană ar asigura o plafonare dinamică pentru tranzacțiile de la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazele naturale în Europa. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat la începutul acestei luni că TTF nu mai reflectă realitatea energetică a blocului comunitar, după ce Rusia a tăiat livrările de gaze către Europa, care s-au prăbușit de la 40% la aproximativ 7%.
”Acest lucru va ajuta la evitarea volatilității extreme și a creșterilor de preț, precum și a speculațiilor care ar putea duce la dificultăți în furnizarea de gaze naturale către unele state membre”, susține comisia într-un draft al proiectului analizat de Bloomberg News. Proiectul ar urma să fie propus oficial marți, 18 octombrie, și mai poate suferi modificări. Apoi va fi discutat de liderii UE la summitul din 20-21 octombrie de la Bruxelles.
Pachetul de măsuri ar include un mecanism temporar de limitare a creșterii prețurilor în cursul zilei, intraday, pentru a evita volatilitatea extremă pe piețele derivate din energie. Scopul este de a ”asigura un mecanism mai solid de formare a prețurilor”, protejând companiile energetice din regiune de vârfuri mari și ajutându-le să își asigure aprovizionarea pe termen mediu.
Comisia a fost supusă unei presiuni tot mai mari din partea unor guverne europene să impună o plafonare a prețului la gaze. Italia, Grecia, Polonia și Belgia au propus săptămâna trecut un ”coridor de prețuri” care să permită fluctuații cu aproximativ 5%. Intervalul de prețuri va fi revizuit în mod regulat pentru a reflecta nivelul altor repere cheie în domeniul energiei, cum ar fi prețurile țițeiului, cărbunelui și gazelor din America de Nord și Asia.
- Preţul gazelor naturale în Europa este la cel mai scăzut nivel din ultimele 3 luni
- Furie în Franța. Zeci de mii de persoane au protestat față de creșterea costului vieții. Polițiștii au...
- Vremea din Europa s-ar putea răci foarte tare înainte de Crăciun. Stocurile de gaze naturale ar putea fi insuficiente
Plafonare dinamică de preț ar urma să fie în vigoare cel puțin 3 luni, în timp ce UE lucrează la un nou indice de referință pentru gazele naturale lichefiate pentru a pregăti următorul sezon de refacere a stocurilor, la începutul anului 2023.
Mai multe țări au cerut, de asemenea, decuplarea prețurilor la gaze de cele la energia electrică prin impunerea unui plafon de preț la combustibilul utilizat pentru producerea de energie electrică, idee pe care comisia nu o agreează. Deși un astfel de model a scăzut prețurile în Spania și Portugalia, el prezintă anumite riscuri dacă este introdus în întregul bloc comunitar, se arată în proiect. Comisia intenționează, de asemenea, să adopte instrumente pentru a stimula lichiditatea pe piețele de energie.
În plus, CE vrea să-și consolideze platforma de achiziție comună, care ar coordona completarea stocurilor de gaze. Dacă stocurile sunt epuizate la sfârșitul acestei ierni, atingerea obiectivului de refacere în proporție de 90% până în noiembrie 2023 ar fi mai dificil decât pentru această iarnă, potrivit proiectului. CE plănuiește să mandateze statele membre să cumpere în comun gaze pentru cel puțin 15% din stocurile lor și să permită companiilor să formeze un consorțiu european. Sursele de aprovizionare rusești ar fi excluse de la participare.
Noul plan vine după ce ideea unui plafon de preț la gazul rusesc a eșuat. Potrivit Financial Times, Germania, cea mai mare piață de gaze din bloc, s-a numărat printre statele membre sceptice față de ideea de a impune un plafon la prețul gazelor, temându-se că ar putea crește cererea sau submina oferta. ”Nu există un acord între lideri cu privire la un plafon de preț, este foarte controversat. Fiecare formă de plafon ar avea efecte diferite în funcție de locul în care vă aflați în Europa”, a declarat un oficial al UE.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰