Un simplu test de sânge ar putea duce mult mai uşor şi rapid la identificarea autismului la copii!
O echipă de cercetători britanici susţin că au descoperit o serie de teste de sânge şi urină care ar putea duce la diagnosticarea timpurie a autismului al copii
O echipă de cercetători britanici susţine că a descoperit o serie de teste de sânge şi urină care ar putea duce la diagnosticarea timpurie a tulburărilor de spectru autist la copii.
Dat fiind faptul că există o gamă foarte largă a tulburărilor generate de autism, paşii către o diagnosticare sigură pot fi de multe ori dificili, în special în fazele incipiente ale afecţiunii. Potrivit ultimelor statistici efectuate în Marea Britanie, unul din 100 de oameni este diagnosticat cu autism, un procent foarte mare fiind dintre persoanele de sex masculin.
Cercetătorii care se ocupă de acest studiu anunţă că au descoperit o legătură între deteriorarea proteinelor din sânge şi tulburările de spectru autist. Persoanele diagnosticate cu aceste afecţiuni au un nivel mai ridicat al markerului de oxidare ditrozină, potrivit studiului.
De asemenea, o treime din cazurile identificate au la bază cauze ereditare, în timp ce despre restul se crede că sunt influenţate de mai mulţi factori de mediu, combinaţi cu diverse mutaţii genetice.
Studiul a fost efectuat pe 38 de copii cu autism şi alţi 31 sănătoşi
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au mai descoperit că mutaţiile aminoacizilor din organism ar putea fi un alt factor ce influenţează declanşarea bolii.
Studiul a fost efectuat pe 38 de copii diagnosticaţi cu autism şi pe alţi 31 de micuţi cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, care nu suferă de vreo tulburare şi au fost prelevate probe de sânge şi de urină de la aceştia.
S-au descoperit astfel diferenţe semnificative între probele prelevate de la cele două grupuri de copii, în special în ce priveşte multiplii compuşi chimici din sânge. Asta ar face ca pe viitor, un simplu test de sânge şi de urină să poată identifica mult mai uşor şi rapid tulburările spectrului autist la cei mici.
Cercetătorii vor continua studiul, pentru a identifica noi factori ce duc la declanşarea afecţiunii şi pentru a pune bazele testelor unice care ar putea revoluţiona tratamentul împotriva autismului.
Autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare.
Sursă: theguardian.com
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰