Antena Meniu Search
x

S-a întrerupt testarea vaccinului AstraZeneca - Oxford, după ce un voluntar s-a îmbolnăvit grav

Unul din cele mai ample studii clinice pentru găsirea unui vaccin împotriva COVID-19 a fost întrerupt după ce unul dintre voluntari s-a îmbolnăvit grav. Este vorba de vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca si Oxford, cu care Comisia Europeană semnase un contract pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin. Deocamdată nu se ştie exact cât va dura această pauză, dar compania farmaceutică susţine că ar fi vorba doar de o acţiune de rutină.

de Redactia Observator

la 09.09.2020, 16:40

Vezi și
  • Reacție adversă după administrarea vaccinului AstraZeneca
  • Șase seruri au ajuns în ultima etapă de testare, până acum

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca şi Oxford se afla în cea de a treia fază de testare, atunci când un voluntar din Marea Britanie a suferit o reactie adversă, pe care compania a descris-o drept o boală inexplicabilă. Deşi, în mod normal, în urma unui asemenea eveniment persoana ar putea chiar să moară, potrivit unor surse citate de presa britanică, voluntarul bolnav se va recupera. Decizia de a opri toate testările, provoacă însă îngrijorare.

Nick Coatsworth, doctor australian: Într-un fel, acest lucru întăreşte faptul că, în ciuda acestui demers accelerat de dezvoltare a vaccinurilor, siguranţa acestor seruri nu este pusă pe primul plan.

Un purtător de cuvânt al companiei farmaceutice a dat, însă, asigurări că astfel de pauze sunt obişnuite iar întreruperea studiilor este doar o acţiune de rutină. Cu toate acestea, pauză este văzută ca un pas înapoi de către oficiali guvernamentali, care sperau că acest vaccin va fi unul dintre primele ce vor ieşi pe piaţă.

Considerat cel mai bun candidat în lupta contra coronavirusului, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca se număra printre primele c care ajunseseră în ultima fază de testare. 30.000 de participanţi din Statele Unite, Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud luau parte la studiul clinic. Vaccinul fusese deja testat pe mai multe cadre medicale din Marea Britanie şi voluntari de peste 70 de ani. Şi nu numai.

Nick Coatsworth, doctor australian: Zeci de mii de oameni au primit deja acest vaccin dezvoltat de Oxford.

Nu este prima oară însă când procesul de testare a vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltate de Oxford este întrerupt. Acest lucru s-a întâmplat şi în lune aprilie când studiile clinice se aflau în fază incipientă. Între timp, a fost lansată o investigaţie independentă, care examinează datele de siguranţă înainte ca autorităţile să decidă dacă procesul poate fi reluat. Aceasta ar putea dura însă doar câteva zile, iar în scurt timp testele ar urma să fi reluate.

Potrivit OMS, aproape 180 de vaccinuri se află în fază de testare la nivel mondial, însă niciunul nu a finalizat încă studiile clinice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » S-a întrerupt testarea vaccinului AstraZeneca - Oxford, după ce un voluntar s-a îmbolnăvit grav