Antena Meniu Search
x

Povestea unui tânăr soldat ucrainean, al cărui tată luptă de partea ruşilor: "Nu cred că aș putea să-l împușc. Cine și-ar putea ucide propriul tată?”

The Guardian prezintă, într-un reportaj impresionant, povestea unui tânăr ucrainean, al cărui tată luptă pentru forţele armate din Rusia. Artur, în vârstă de 27 de ani, care s-a înrolat în armata ucraineană încă de la începutul războiului, a luat recent parte la contraofensiva Ucrainei din nordul și estul ţării. În tot acest timp, a păstrat legătura cu tatăl său care se află în Donețk, oraş ocupat de ruşi. „Suntem literalmente de părți opuse ale frontului. Dar, doar unul dintre noi luptă pentru cauza corectă”, a mărturisit Artur.

de Redactia Observator

la 14.10.2022, 17:33

„Nu cred că aș putea să-l împușc. Cine și-ar putea ucide propriul tată?”, spune Artur
„Nu cred că aș putea să-l împușc. Cine și-ar putea ucide propriul tată?”, spune Artur - Libkos

În primele ore ale zilei de 24 februarie, când rachetele rusești au început să lovească Ucraina, declanșând cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial, Artur, la fel ca milioane de alţi ucraineni, au pus mâna pe telefon pentru a-și contacta familia.

Dar, în timp ce majoritatea tinerilor ucraineni erau îngrijorați de siguranța părinților lor, Artur, în vârstă de 27 de ani, a transmis un mesaj diferit pentru tatăl său, Oleg, colonel în forțele separatiste proruse din estul Ucrainei.

„Nenorociților”, este mesajul trimis de Artur către tatăl său. „Să nu îţi iei o armă. Kievul va cădea imediat”, a răspuns Oleg după ceva timp.

Artur nu a urmat sfatul tatălui său și s-a înrolat rapid ca voluntar, participând în luptele de lângă Kiev, care s-au încheiat cu retragerea forțelor ruse din regiune în luna aprilie.

Pe acelaşi subiect

De curând s-a înrolat permanent în armata ucraineană și, cel mai recent, a luat parte la contraofensiva din nordul și estul Ucrainei. În tot acest timp, el a păstrat legătura cu tatăl aflat în Donețk prin mesaje pe care le-a împărtășit cu The Guardian. „Suntem literalmente de părți opuse ale frontului. Dar, doar unul dintre noi luptă pentru cauza corectă”, a spus Artur într-un apel video din regiunea Zakarpattia, cea mai vestică regiune a Ucrainei, unde se recupera după luni de lupte înfiorătoare.

Invadarea Ucrainei de către ruşi a distrus mii de familii

Din cauza trecutului complex al celor două țări, mulți ucraineni au rude de cealaltă parte a graniței. La scurt timp după începerea invaziei, au apărut poveşti despre rudele din Rusia, care refuzau să creadă că armata lui Vladimir Putin bombardează civili în orașe din întreaga țară.

Dar, puține povești redau conflictele din familie la fel de dramatic ca cea a lui Artur. Ar fi primul caz cunoscut despre un soldat ucrainean al cărui tată luptă pentru armata rusă. Artur s-a născut într-o familie de militari, în Boryspil, un oraș de lângă Kiev. Tatăl său, Oleg, provenea din regiunea Donețk din estul Ucrainei și a servit un deceniu în armata ucraineană, până în 2011.

După ce a divorțat de mama lui Artur în acel an, Oleg s-a mutat în Rusia în căutarea unui loc de muncă, explică fiul său. Pentru că se chinuia din cauza banilor, Oleg s-a alăturat forțelor separatiste proruse din Donețk în 2016, la doi ani după ce Moscova a anexat Crimeea și Putin și-a trimis forțele pentru a susține separatiștii din estul Ucrainei.

„Am fost șocat când mi-a spus că se alătură miliției din Donețk”, și-a amintit Artur. „Pentru mine, ca și pentru mulți ucraineni, acest război a început în 2014 și asta a însemnat că s-a alăturat inamicului”. Artur a spus că și-a văzut tatăl adoptând treptat o poziție prorusă în conflict, chiar înainte de a se alătura separatiștilor. „Propaganda rusă punea stăpânire pe el. M-am gândit că nu va ceda, că va fi mai inteligent de atât. Dar m-am înșelat."

Pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au crescut înainte de invazia din februarie 2022, la fel a crescut și distanța dintre tată și fiu

La începutul lunii martie, după ce majoritatea trupelor ruse au fost respinse din Kiev, Artur i-a trimis un scurt mesaj video tatălui său, luându-l peste picior pentru avertismentul său anterior cu privire la căderea capitalei. „Mă plimb, dar nu văd nici măcar un rus. Se pare că au dispărut. Vă rog să mă sfătuiți, nu înțeleg unde sunt?” a spus el în filmare.

Oleg a răspuns că norocul va fi de partea Rusiei în curând, îndemnându-și încă o dată fiul să renunţe la arme. „În acel moment, am văzut deja că speranțele lui de o victorie rusă se diminuau. A început să devină mai disperat, pe măsură ce Ucraina câștiga mai mult teren.”

Ei au discutat din nou după ce au apărut dovezi ale execuțiilor rusești ale civililor din orașul ucrainean Bucha. Oleg a spus că informaţiile sunt „false”, imitând afirmațiile televiziunii ruse, potrivit cărora imaginile cu civili morți în Bucha au fost puse în scenă și că civilii au fost uciși chiar de ucraineni.

„I-am spus că eu sunt în Bucha, că am văzut totul cu ochii mei”, a spus Artur. „Dar, mi-am dat seama că era fără speranță. Am încetat să mai încerc să-l conving de ceva. Era risipă de energie.”

Cei doi au luat legătura atunci când unitatea lui Artur a ajutat la eliberarea oraşului Izium

„Bucură-te cât poți”, a i-a scris tatăl atunci. „Sunteți ca băieții răi din filmele de groază. Când răul este învins, promite întotdeauna să se întoarcă”, a răspuns fiul.

A urmat o tăcere când Artur a fost întrebat de către The Guardian ce ar face dacă s-ar înfrunta cu tatăl său pe câmpul de luptă. „Nu cred că aș putea să-l împușc sau că el ar putea să mă împuște pe mine. Cine și-ar putea ucide propriul tată?” a spus el, adăugând că, deocamdată, este puțin probabil ca perspectiva sumbră să se materializeze, deoarece tatăl său era staționat la o bază militară din Donețk.

Într-un mesaj recent către Artur, tatăl său a spus: „Ești încă fiul meu. Vreau ce e mai bun pentru tine. Pentru ca tu să fii fericit și sănătos.” „Dar, cred că ar trebui să fie pedepsit pentru toate acestea în instanță”, a spus Artur. „Mi-ar plăcea să-l văd asistând la victoria noastră.”

Cu toate acestea, Artur a spus că a muncit din greu pentru a nu lăsa furia și ura să-l consume. „Tatăl meu ne-a trădat familia și ne-a trădat țara. Dar, eu lupt din dragoste pentru țara mea."

Povestea lui Artur a fost relatată pentru prima dată la sfârșitul lunii septembrie de Help Desk, un grup de jurnalişti ruşi care oferă asistență pentru cei afectați de război. El a spus că a decis să-și împărtășească povestea pentru că și-a dat seama că mulți ucraineni se luptă cu probleme familiale similare.

„Am vrut să transmit mesajul că nu ești responsabil pentru alegerile familiei tale. Nu te face mai puțin patriot dacă tatăl tău este criminal.” Unitatea sa cunoștea povestea familiei sale, a spus Artur, dar nu i-a pus niciodată la îndoială loialitatea. „Ei știu că sunt 100% dedicat Ucrainei.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Povestea unui tânăr soldat ucrainean, al cărui tată luptă de partea ruşilor: "Nu cred că aș putea să-l împușc. Cine și-ar putea ucide propriul tată?”