Antena Meniu Search
x

Video Ţigările, interzise pe viaţă pentru tineri din 2027. Ţara care vrea să smulgă de la rădăcină viciul fumatului

Fumatul ar putea deveni un viciu care ţine de domeniul trecutului pentru tinerii din Noua Zeelandă. Ţara propune ca toţi cei care în 2027 vor avea cel mult 14 ani să nu poată achiziţiona vreodată ţigări. Este una din cele mai dure abordări legale ale problemei fumatului, măsură care ţinteşte direct spre inima industriei tutunului. Autorităţile îşi motivează decizia pe baza studiilor alarmante despre eforturile pe termen lung de a renunţa la acest viciu.

de Redactia Observator

la 09.12.2021, 17:38

Vezi și

Noua Zeelandă face noi paşi pe drumul spre eliminarea unui obicei nesănătos. Ţara intenţionează să adopte o lege care interzice achiziţia de ţigări tuturor celor care, în 2027, vor avea vârste de cel mult 14 ani. Iar măsura ar urma să se aplice pentru tot restul vieţii acestora, relatează Reuters.

Noua Zeelandă a pus gând gău comercianţilor de ţigări

Propunerea dezvăluită joi de autorităţile neo-zeelandeze ţinteşte drept spre inima industriei tutunului, care se bazează pe generaţiile tinere pentru a îngroşa rândurile consumatorilor. De altfel, ţara vrea să reducă numărul comercianţilor autorizați să vândă produse pe bază de tutun, dar şi să reducă nivelul de nicotină din ţigări.

"Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom considera o infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun noilor generaţii", a declarat Ayesha Verrall, ministrul Sănătății din Noua Zeelandă. "Dacă nimic nu se schimbă, vor trece decenii până când rata fumatului va coborî sub 5%, iar acest guvern nu este pregătit să lase oamenii de izbelişte", a adăugat ea. În prezent, 11,6% din neo-zeelandezii cu vârste de peste 15 ani fumează. Iar procentul crește simţitor la 29% în rândul adulților indigeni maori, arată cifrele oficiale.

Pe acelaşi subiect

Fumatul va fi interzis treptat. Prima etapă, în 2024

În următoarele luni, înainte ca legea să treacă de nivelul discuţiilor, Guvernul se va consulta cu un grup de lucru în domeniul Sănătății. Însă potrivit planurilor anunţate acum, autorităţile vor ca legea să fie în vigoare până la finalul anului 2022. Apoi, restricţiile vor fi implementate etapizat, începând cu anul 2024. Într-o primă fază, numărul comercianţilor de ţigări autorizaţi va fi redus drastic, pentru ca în 2025 să fie stabilit un nivel de nicotină mai mic. Iar din 2027 va începe cu adevărat proiectul primei generaţii "non-fumat". Guvernul estimează că în 10 ani noile măsuri vor reduce la jumătate rata fumatului la nivelul întregii ţări. 

În Noua Zeelandă, fumatul ucide aproximativ 5.000 de oameni în fiecare an, fiind una dintre principalele cauze de deces din țară. Patru din cinci fumători declară că au dobândit viciul înainte de vârsta de 18 ani, mai spun autorităţile. În timp ce medicii aplaudă demersul, comercianţii protestează şi îşi apără afacerile. "Este 100% teorie și 0% substanță”, a declarat Sunny Kaushal, președintele unei asociaţii de producători alimentari. Acesta prevede un salt uriaş al ciminalităţii şi grupărilor de contrabandişti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ţigările, interzise pe viaţă pentru tineri din 2027. Ţara care vrea să smulgă de la rădăcină viciul fumatului