Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tokyo introduce săptămâna de lucru de 4 zile, după ce populaţia a scăzut dramatic în ultimii 15 ani

Guvernul metropolitan din Tokyo va permite angajaţilor săi să adopte un program de lucru de patru zile pe săptămână, demarând un experiment ambiţios menit să contracareze rata scăzută a natalităţii din Japonia, raportează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

de Redactia Observator

la 13.12.2024 , 15:23

metrou Tokyo Decizia Tokyo-ului, "extraordinară" - Profimedia

Această iniţiativă, care aliniază Tokyo cu o tendinţă globală în creştere de a promova echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală prin modelul "patru zile de muncă, trei zile libere", vine într-un moment critic: populaţia Japoniei se confruntă cu al 16-lea an consecutiv de declin.

Cum va arăta programul de muncă al japonezilor

Proiectul, programat să înceapă în aprilie 2025, oferă angajaţilor posibilitatea de a-şi ajusta programul pentru a avea o zi liberă completă în fiecare săptămână, la alegerea lor. De această măsură vor beneficia mii de angajaţi din administraţia municipală a capitalei.

Articolul continuă după reclamă

Mai mult timp liber şi o flexibilitate sporită ar trebui, în teorie, să reducă dificultăţile asociate creşterii copiilor. Datele arată că numărul naşterilor din Tokyo a scăzut cu peste 15% între 2012 şi 2022.

Pe acelaşi subiect

"Ne vom adapta stilul de lucru astfel încât nimeni să nu fie nevoit să-şi sacrifice cariera din cauza unor evenimente precum naşterea sau îngrijirea copiilor", a declarat guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, la o recentă şedinţă a adunării oraşului, în care a prezentat detalii despre proiect. Koike a subliniat, de asemenea, că emanciparea femeilor este o provocare veche pentru Japonia, o ţară care "a rămas mult în urma altor naţiuni în acest domeniu".

Această iniţiativă se adaugă altor experimente similare desfăşurate în prefecturi şi oraşe din întreaga Japonie, semnalând o schimbare de paradigmă în politicile de muncă din ţară. Entuziasmul lui Koike pentru această măsură este inspirat parţial de colaborarea cu organizaţia internaţională 4 Day Week Global, care promovează beneficiile unei săptămâni de lucru mai scurte. Organizaţia a realizat studii pilot în diverse ţări pentru a evalua impactul unui astfel de program, în pofida rezistenţei tradiţionaliştilor.

Decizia Tokyo-ului, "extraordinară"

Fondatorii organizaţiei consideră decizia Tokyo-ului "extraordinară", având în vedere reputaţia Japoniei pentru rigiditate în politicile de muncă şi existenţa termenului "karoshi" – moarte prin suprasolicitare. Charlotte Lockhart, fondatoarea organizaţiei, a explicat că rezultatele proiectelor pilot derulate în 20 de ţări, inclusiv în Africa de Sud, Brazilia şi Germania, sunt "plictisitor de consecvente". Printre beneficii se numără creşterea productivităţii, atragerea şi retenţia angajaţilor, precum şi reducerea la jumătate a zilelor de concediu medical.

"Aceste beneficii sunt semnificative şi se manifestă indiferent de contextul cultural sau economic", a spus Lockhart, menţionând că lipsa timpului liber este o problemă universală. În cazul Japoniei, ea a subliniat că acest factor contribuie la scăderea natalităţii.

Tokyo mizează pe efectele pozitive ale unei săptămâni de patru zile într-un moment în care, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor în 1899, numărul naşterilor din Japonia ar putea scădea sub 700.000 în 2024.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri externe » Tokyo introduce săptămâna de lucru de 4 zile, după ce populaţia a scăzut dramatic în ultimii 15 ani