Antena Meniu Search
x

Video "Tornade de foc" şi incendii scăpate de sub control în SUA. Flăcări uriaşe, de până la 6 metri înălţime

Un incendiu masiv devastează deşertul Mojave şi a provocat "tornade de foc" la sfârşitul săptămânii trecute în această regiune aflată între California şi Nevada, unde cresc numeroşi copaci Joshua, au anunţat autorităţile americane, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 01.08.2023, 11:56

"Tornade de foc" în SUA
"Tornade de foc" în SUA - Twitter / Profimedia

Incendiul, denumit "York Fire", a izbucnit vineri şi acoperă în prezent peste 300 de kilometri pătraţi. El este scăpat de sub control în pofida eforturilor a peste 250 de pompieri, potrivit unui buletin al Biroului de Administrare a Terenurilor (BLM), o agenţie federală responsabilă de această zonă.

"Tornade de foc" observate în SUA

"Vântul are un impact major asupra modului de manifestare a incendiului. În unele locuri, pompierii au observat tornade de foc", a spus agenţia. Imprevizibile, aceste coloane de flăcări învolburate sunt extrem de periculoase pentru pompieri. Ele pot "împrăştia jarul pe distanţe lungi şi pot declanşa noi incendii faţă de frontul principal", a mai spus BLM.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Incendiul s-a extins duminică în Nevada, flăcările ajungând uneori până la şase metri înălţime, dar nu a condus până acum la evacuări ale populaţiei. Acest incendiu este o catastrofă pentru deşertul Mojave, o zonă protejată cunoscută pentru biodiversitatea sa în Statele Unite.

Pe lângă ţestoasele, vulpile şi râşii care trăiesc pe acest teritoriu, parcul naţional găzduieşte şi numeroşi copaci Joshua, o specie atât emblematică pentru vestul american încât grupul rock U2 şi-a numit cel de-al cincilea album "Joshua Tree". Aceşti copaci cu ramuri acoperite cu spini sunt în prezent ameninţaţi de încălzirea globală. În iunie, parlamentul din California a adoptat o legislaţie pentru a-i proteja, inclusiv prin crearea unui fond dedicat protecţiei lor.

În 2020, un alt incendiu, "Dome Fire", a distrus 1,3 milioane de copaci Joshua în California. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Tornade de foc" şi incendii scăpate de sub control în SUA. Flăcări uriaşe, de până la 6 metri înălţime