Antena Meniu Search
x

Transnistria acuză Ucraina că a atacat o bază militară și a distrus un elicopter la Tiraspol. Chișinăul neagă: Tentativă de a provoca frică şi panică

Transnistria, regiune separatistă pro-rusă din Moldova, a anunţat, duminică, că o dronă explozivă trimisă din Ucraina vecină a lovit o unitate militară de la Tiraspol, scrie Agerpres. Autorităţile de la Chişinău neagă informaţia că asupra Tiraspolului ar fi fost lansat un atac cu drone ucrainene.

de Redactia Observator

la 17.03.2024, 21:35

Transnistria acuză Ucraina că a atacat o bază militară și a distrus un elicopter la Tiraspol. Chișinăul neagă: Tentativă de a provoca frică şi panică
Transnistria acuză Ucraina că a atacat o bază militară și a distrus un elicopter la Tiraspol. Chișinăul neagă: Tentativă de a provoca frică şi panică - X

"O explozie a provocat un incendiu pe teritoriul unei unităţi militare la Tiraspol. Constatările preliminare au stabilit că explozia a fost provocată de un atac cu dronă-kamikaze", a anunţat Ministerul Securităţii de Stat din republica autoproclamată, citat de media ruse şi locale, precizând că aparatul provenea din regiunea ucraineană Odesa.

Imagini cu rămăşiţele dronei au apărut pe canalele de Telegram, potrivit publicaţiei deschide.md, care anunţă că nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, citând oficiali din stânga Nistrului. Televiziunea publică din Transnistria a publicat pe contul său de Telegram o înregistrare video în care poate fi văzut un proiectil care loveşte un elicopter militar, iar aparatul explodează şi ia foc.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reacţia Chişinăului

Pe acelaşi subiect

Autorităţile de la Chişinău au negat informaţia că asupra Tiraspolului ar fi fost lansat un atac cu drone din Ucraina. Reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare susţin că aceasta nu este altceva decât o provocare.

"Biroul de Reintegrare a luat legătura cu celelalte autorităţi ale statului, iar în urma examinării imaginilor video şi din schimbul de informaţii, comunicăm că incidentul în cauză este o tentativă de a provoca frică şi panică în regiune. Tehnica militară din imagini nu funcţionează de câţiva ani. Autorităţile de la Chişinău, aflate în contact cu partea ucraineană, nu confirmă vreun atac asupra regiunii transnistrene", se menţionează într-un comunicat de presă al Biroului pentru Reintegrare.

Rusia menţine în Transnistria 1.500 de militari

Rusia susţine din anii 1990 acest teritoriu separatist din Republica Moldova, ţară pro-europeană şi vorbitoare de limba română din fosta URSS, frontalieră cu Ucraina. Rusia afirmă cu regularitate că Republica Moldova şi Ucraina pregătesc provocări sau atacuri. Autorităţile din Transnistria au cerut la sfârşitul lui februarie Moscovei "măsuri de protecţie" în contextul "presiunii sporite", potrivit ei, a Moldovei.

Regiunea separatistă este vecină cu regiunea ucraineană Odesa pe care forţele Mosovei nu au reuşit să o cucerească atunci când au invadat Ucraina în februarie 2024. Responsabili ruşi afirmă cu regularitate vor să cucerească acest oraş portuar.

Rusia menţine în prezent în Transnistria 1.500 de militari, potrivit cifrelor oficiale, meniţi să asigure o misiune de menţinere a păcii, notează AFP.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Transnistria acuză Ucraina că a atacat o bază militară și a distrus un elicopter la Tiraspol. Chișinăul neagă: Tentativă de a provoca frică şi panică