Antena Meniu Search
x

Trei bărbaţi, cu mâinile amputate pentru furtul unor butelii de gaz. Sentinţă dură, pronunţată pentru prima oară în 10 ani în Sudan

Trei bărbați au fost condamnați pentru furt, în Sudan, iar potrivit deciziei autorităţilor urmează să le fie amputată câte o mână. Este pentru prima dată în aproape 10 ani când o asemenea sentinţă este pronunţată în ţara din Africa de Nord.

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 11:50

Sentinţă dură, pronunţată pentru prima oară în 10 ani în Sudan
Sentinţă dură, pronunţată pentru prima oară în 10 ani în Sudan - Profimedia (scop ilustrativ)

Trei tineri, fiecare dintre ei în vârstă de aproximativ 20 de ani, au fost condamnați la amputarea membrelor pentru că au furat butelii de gaz. Jaful a avut loc în Omdurman, cel mai populat oraș al Sudanului, situat pe celălalt mal al râului Nil față de capitala Khartoum. Conform sentinţei, cei trei hoţi urmează să-şi piardă câte o mână. În plus, bărbații au fost condamnați la trei ani de închisoare și amendați cu 2.000.000 de lire sudaneze (echivalentul a 3.000 de lire sterline), drept despăgubire pentru furt.

Verdict îngrijorător în Sudan

Verdictul a fost pronunțat în urmă cu două săptămâni, dar nu a fost făcut public decât recent, relatează The Guardian. Cazul stârneşte îngrijorare şi temeri legate de tendinţa Sudanului de a reveni la vechile practici extremiste. Au trecut 15 luni de la lovitura de stat militară care a destabilizat țara și i-a oprit tranziția la democrație. "Din păcate, în ciuda schimbării politice din țară, nimic nu e diferit în ceea ce privește drepturile oamenilor. A fost o schimbare de suprafață", spune Samir Makeen, avocatul bărbaților.

Într-o declarație, Centrul African pentru Justiție și Pace, o organizație de drepturi care operează din Uganda, a acuzat autoritățile sudaneze că nu le-a asigurat celor trei bărbați un proces echitabil. Procesul ar fi avut loc "fără reprezentare juridică, [cu] nerespectarea procedurii de a explica acuzatului gravitatea infracțiunilor și acordarea pedepsei pe baza unei singure probe a acuzării".

Bărbații au fost duși la închisoarea Koper din nordul capitalei Khartoum, unde sentința urmează să fie executată fără a fi specificată data exactă. În închisoare se află în prezent şi fostul președinte Omar al-Bashir, care a fost înlăturat de la putere în 2019, după o revoltă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Trei bărbaţi, cu mâinile amputate pentru furtul unor butelii de gaz. Sentinţă dură, pronunţată pentru prima oară în 10 ani în Sudan