Antena Meniu Search
x

Galerie foto Lovitură de stat în Sudan: Mii de oameni protestează. Un mort şi peste 100 de răniţi

Un protestatar sudanez a fost împușcat mortal în timpul mitingurilor pro-democrație organizate duminică, în Sudan. Alte 125 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății.

de Redactia Observator

la 20.12.2021, 14:09

Forțele de securitate au tras în aer mai multe focuri de armă şi au folosit canistre întregi cu gaze lacrimogene, în timp ce sute de mii de oameni au mărșăluit, la trei ani de la începutul demonstrațiilor în masă care au dus la înlăturarea veteranulu Omar al-Bashir, scrie France24.

Luni, Comitetul Independent al Medicilor a declarat că Majzoub Mohammad Ahmad, în vârstă de 28 de ani, a fost împușcat și ucis cu „un glonț în piept”. La nivel național, cel puțin 46 de oameni au fost uciși și zeci de răniți în ultimele două luni, potrivit Comitetului. Ministerul Sănătății a declarat duminică seara că „123 de persoane au fost rănite în Khartoum și două în Kassala”, un oraș din estul Sudanului.

Armata cere orgnizarea unor "alegeri libere"

Multe dintre răni au fost cauzate de inhalarea de gaze lacrimogene, inclusiv în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatari în apropierea palatului prezidențial. Demonstranții de acolo au scandat împotriva șefului militar, generalul Abdel Fattah al-Burhan, care a condus o lovitură de stat pe 25 octombrie. Generalii l-au reținut inițial pe liderul civil, prim-ministrul Abdalla Hamdok, timp de săptămâni în arest la domiciliu, dar l-au repus în funcţie pe 21 noiembrie și au promis alegeri pentru iulie 2023.

Dar mișcarea i-a înstrăinat pe mulți dintre susținătorii pro-democrației ai lui Hamdok, care au respins-o ca oferind o mantie de legitimitate pentru lovitura de stat a lui Burhan. Armata a insistat luni că sprijină „alegerea democratică a poporului” și susține „alegeri libere și corecte”, a declarat un purtător de cuvânt într-un comunicat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Lovitură de stat în Sudan: Mii de oameni protestează. Un mort şi peste 100 de răniţi