Antena Meniu Search
x

Video Trei pacienţi paralizaţi de la brâu în jos pot merge din nou. Un implant revoluţionar ar putea schimba milioane de vieți

O tehnologie revoluţionară dezvoltată de o echipă de cercetători elveţieni dă speranţă celor paralizaţi. Trei pacienţi pot merge acum după ce medicii le-au implantat un electrod la nivelul coloanei vertebrale. Medicii vor acum să testeze tehnologia pe scară largă. 

de Redactia Observator

la 08.02.2022, 21:35

Vezi și

El este Michel Roccati. În 2017, un accident de motocicletă l-a lăsat paralizat de la brâu în jos. Medicii nu i-au dat nicio şansă de vindecare - avea coloana fracturată în mai multe locuri. Recent, viaţa lui s-a schimbat la 180 de grade.

''Sunt liber, pot merge oriunde vreau!''

Un implant revoluţionar l-a ajutat să facă primii paşi pe cont propriu, din nou, şi i-a redat şansa la o viaţă normală. Medicii i-au implantat un electrod de şase centimetri, iar primele rezultate s-au văzut în decurs de o oră. 

Joecelyn Bloch: Acest electrod poate fi implantat sub vertebre, deasupra măduvei. 

Pe acelaşi subiect

Gregoire Courtine: Măduva este stimulată în mod natural de creier. Noi, ca să facem asta, avem un minicomputer, pe care pacientul îl poate purta cu el şi care oferă această stimulare, o ajustează, o sincronizează cu mişcările. 

Implantul revoluţionar ar putea schimba milioane de vieți

Primele mişcări sunt foarte dificile. Pacientul se susţine de bare metalice şi are nevoie de ajutor specializat. Antrenamentul este, însă, esenţial pentru ca mersul să devină tot mai uşor. În câteva luni, oamenii s-ar putea deplasa doar cu ajutorul unui cadru metalic. 

Michel Roccati, pacient: În fiecare zi merg cam 2 ore. Antrenamentul pe care îl fac acum este ca să îmi îmbunătăţesc calitatea mersului, ca mişcarea să fie mai fluidă.

Michel este unul dintre cei trei pacienţi care au primit implantul revoluţionar în cadrul unui studiu care a fost publicat ieri într-o cunoscută revistă de specialitate. Toţi trei aveau coloana afectată iremediabil în urma unor accidente. Acum, inventatorii implantului speră să îl testeze pe scară largă în Statele Unite şi Europa, posibil chiar anul acesta. Următorul pas este să îi dovedească eficienţa şi în cazul pacienţilor cu Parkinson. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Trei pacienţi paralizaţi de la brâu în jos pot merge din nou. Un implant revoluţionar ar putea schimba milioane de vieți