Antena Meniu Search
x

Donald Trump și familia au stat mai bine de o oră într-un buncăr, de teama protestelor de la Casa Albă

Este haos în America din cauza protestelor provocate de uciderea unui bărbat de culoare. Violenţele au activat codul roşu la Casa Albă. Donald Trump şi familia prezidenţială au fost duşi într-un buncăr de teamă că manifestanţii ar putea sări gardul. 50 de agenţi Secret Service au fost răniţi în urma ostilităţilor. Sunt zeci de oraşe în stare de asediu, în timp ce presa americană vorbeşte despre cel puţin cinci morţi şi sute de răniţi. Violenţele au paralizat 140 de oraşe, pentru a şasea zi la rând.

de Redactia Observator

la 01.06.2020, 22:25

Vezi și
  • Lupte de stradă au avut loc în peste 140 de orașe americane, în ultimele zile.
  • Violențele au degenerat după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare.

Un camion-cisternă, de câteva tone, înaintează cu viteză printre oamenii care protestau paşnic pe un bulevard din Minneapolis, oraşul în care a fost ucis George Floyd. 

Manifestanţii abia reuşesc să fugă din calea lui. Ca prin minune, niciun protestatar nu a fost rănit. Şoferul a fost însă la un pas să fie linşat de mulţime. Bărbatul a ajuns la spital, apoi în arestul poliţiei. 

Lupte de stradă au avut loc în peste 140 de oraşe americane. Poliţia a ripostat cu gloanţe de cauciuc, după ce manifestanţii au ocupat autostrăzi, au atacat forţele de ordine cu sticle incendiare şi au devastat magazine. 

În New York, printre cei reţinuţi în urma violenţelor, a fost şi fata primarului. Incidente au fost şi în faţa Casei Albe. 

Violenţele au declanşat codul roşu la Casa Albă. De temă că mulţimea ar putea sări gardul, vineri, Donald Trump şi familia prezidenţială au fost duşi pentru mai bine de o oră într-un buncăr. 

La întoarcere, preşedintele american a scris pe Twitter că este foarte mulţumit de reacţia agenţilor săi. Şi i-a avertizat pe protestatari că dacă ar fi îndrăznit să treacă de gardul Casei Albe, ar fi dat piept cu cei mai feroce câini de pază şi cele mai ameninţătoare arme. 

Protestatarii paşnici încearcă să se delimiteze de huligani şi le cer acestora să pună capăt violenţelor. 

Un pas spre reconciliere face şi poliţia. În mai multe oraşe, oamenii legii s-au îmbrăţişat cu protestatarii sau au îngenunchiat în faţa acestora. 

Manifestanţilor li s-au alăturat şi numeroase vedete. Actorul John Cusack a fost agresat de poliţişti în timp ce participa la protestele din Chicago. Agenţii au lovit cu bâtele motocicleta acestuia, în momentul în care au văzut că îi filmează. 

De partea protestatarilor este şi actriţa Jane Fonda, care a avut un mesaj pentru americani. 

Jane Fonda, actriţă: Politicile trebuie schimbate, albii trebuie să înţeleagă istoria care ne-a adus aici, trebuie să începem schimbarea cu noi, trebuie să începem să îi cunoaştem pe oamenii de culoare, ei trebuie să devină prietenii noştri şi trebuie să înţelegem realitatea în care ei trăiesc. 

George Floyd a murit săptămâna trecută, după ce, mai bine de opt minute, un poliţist a stat cu genunchiul pe gâtul său. În memoria lui şi în semn de solidaritate cu manifestanţii de peste Ocean, proteste au avut loc şi în numeroase capitale ale lumii, precum Berlin, Paris şi Londra. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Donald Trump și familia au stat mai bine de o oră într-un buncăr, de teama protestelor de la Casa Albă