Antena Meniu Search
x

Donald Trump, mesaj pentru protestatarii din Statele Unite

Donald Trump vrea să scoată armata în stradă pentru a pune capăt protestelor violente care au cuprins ţara şi le cere guvernatorilor să răspundă în forţă. Reacţia vine după ce s-a văzut nevoit să se adăpostească în buncărul de la Casa Albă de două ori în ultimele zile, de teama manifestanţilor. Pe străzi, tensiunea este la cote maxime. Mai mulţi poliţisti au fost împuşcaţi noaptea trecută şi se află în spital, iar 75 de oraşe au apelat la Garda Naţională pentru a le ţine piept protestatarilor. În capitala Washington a fost mai linişte, ceea ce l-a făcut pe Donald Trump să se laude pe sine însuşi pe Twitter. 

de Redactia Observator

la 03.06.2020, 00:09

Vezi și
  • Donald Trump ar vrea o intervenție a Gărzii Naționale împotriva protestatarilor.
  • Mai mulți polițiști au fost răniți grav în ultimele conflicte.

Luptele de stradă iau amploare în Statele Unite, pentru a şaptea zi la rând. Protestatarii au trecut la artileria grea. 

În Las Vegas, un poliţist a fost împuşcat în cap, iar în St Louis, alţi patru agenţi au fost răniţi de focurile de armă trase din mulţime. Violenţe extreme au avut loc şi în Buffalo. 

Situaţia a degenerat şi mai mult după ce o autopsie independentă, cerută de familia lui George Floyd, a stabilit că acesta a murit asfixiat, după opt minute în care poliţistul a stat cu genunchiul pe gâtul lui. 

Jamie Foxx, actor: Când vorbesc cu nepoţii mei, cu fiica mea, încerc să îi învăţ cum să se comporte, când văd un poliţist. Încep să nu mai am ce să le spun. Nu ar trebui să se întâmple asta. Nu aşa ar trebui să fie în America anului 2020. 

Protestatarii devastează magazine de lux, din care ies cu braţele pline de încălţâminte, haine, electrocasnice sau gadgeturi. 

Vizibil iritat de revolta care a cuprins ţara, Donald Trump îi ameninţă pe manifestanţi cu armata. 

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: Voi lupta pentru a vă proteja. Sunt preşedintele legii şi al ordinii şi un aliat al protestatarilor paşnici. Dacă un oraș sau stat refuză să ia măsurile necesare pentru a apăra viața și proprietatea locuitorilor săi, atunci voi mobiliza armata Statelor Unite și voi rezolva rapid problema pentru ei. 

Reacţia vine după ce, vineri şi duminică seara, Donald Trump şi familia prezidenţială au fost duşi de agenţii Secret Service în buncărul de la Casa Albă, de teama manifestanţilor furioşi. 

Refugiul se întinde pe cinci etaje, a fost construit în urmă cu un deceniu şi a costat aproape 400 de milioane de dolari. Din acest adăpost, Donald Trump le-a cerut celor 50 de guvernatori să intervină în forţă împotriva manifestanţilor. 

Donald Trump, președintele Statelor Unite: A fost atât de gravă situația în urmă cu câteva nopți, încât oamenii nu ar fi fost deranjați de o forță de ocupație. Mi-aș fi dorit să avem o forță de ocupație acolo. Dar, pentru un motiv care îmi scapă, nu știu care e, guvernatorii nu vor să apeleze la Garda Națională. 

Într-un exerciţiu de imagine, Donald Trump a mers în faţa bisericii de lângă Casa Albă, parţial incendiată de protestatari, pentru o şedinţă foto, cu Biblia în mână. Doar că a ţinut cartea sfântă invers. Înainte de vizita lui, jandarmii au îndepărtat protestatarii cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi grenade iritante, deşi aceştia erau paşnici. 

Armata nu a mai fost mobilizată pe străzi, în Statele Unite, de aproape 30 de ani, de la protestele violente din Los Angeles, când 63 de oameni au murit. Revolta a izbucnit atunci după ce patru poliţişti au fost achitaţi într-un proces în care erau acuzaţi că aproape au omorât în bătaie un bărbat de culoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Donald Trump, mesaj pentru protestatarii din Statele Unite