Antena Meniu Search
x

Tsunami-ul din Tonga a provocat un "dezastru fără precedent". Micuţul stat a pierdut complet comunicaţiile cu lumea externă

Autoritățile din Tonga spun că micuța țară a fost lovită de un "dezastru fără precedent", în prima reacție a guvernului de când o erupție vulcanică a declanșat un tsunami. Potrivit BBC, guvernul a confirmat trei decese: doi localnici și un cetățean britanic.

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 15:33

Tsunami-ul din Tonga a provocat un "dezastru fără precedent". Micuţul stat a pierdut complet comunicaţiile cu lumea externă

Un tsunami a lovit, sâmbătă dimineaţă, statul Tonga din Oceanul Pacific, după o erupţie violentă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Haʻapai. 

Imaginile publicate pe reţelele de socializare la scurt timp după ce valul uriaș a lovit arhipelagul arată cum o biserică şi mai multe case au fost spulberate. 

Autoritățile locale au precizat, în prima declarație publică de după producerea dezastrului, că două dintre insulele mai mici periferice au fost grav afectate, toate casele fiind distruse pe una și doar două rămânând în picioare pe alta.

Nu doar tsunami-ul a pus probleme reprezentanților locali, ci și cenușa vulcanică. Voluntarii au măturat pista aeroportului principal pentru a permite avioanelor să aducă apă potabilă și provizii.

Pe acelaşi subiect

Comunicațiile au fost întrerupte după ce singurul cablu subacvatic care leagă Tonga de restul lumii a fost rupt în urma erupției. În informare, guvernul din Tonga a precizat că internetul e căzut, dar că unele servicii telefonice locale erau disponibile și se lucrează pentru a restabili comunicațiile cu exteriorul.

Anunţul autorităţilor din Tonga:

  • O femeie de 65 de ani, un bărbat de 49 de ani și o britanică, Angela Glover, au fost uciși în tsunami. În urma erupţiei şi a tsunami-ului s-au înregistrat şi mai mulţi răniți.

  • Zeci de case de pe insula principală Tongatapu au fost avariate.

  • Sunt în curs de desfășurare evacuări din insulele cele mai afectate.
  • Sursele de apă au fost "grav afectate" de cenușa vulcanică.
  • Zborurile au fost oprite temporar, iar rutele de transport maritim sunt întrerupte.

ONU vrea să menţină statul Tonga "liber de Covid-19"

Între timp, ONU a spus că va încerca să mențină statutul Tonga liber de Covid atunci când ajutoarele vor începe să sosească. Oficialii micuţului stat și-au exprimat îngrijorarea că livrările ar putea răspândi Covid, țara înregistrând primul său caz abia în octombrie.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al ONU, Jens Laerke, a declarat pentru AFP: "Una dintre primele reguli ale acțiunii umanitare este „nu face rău”. Așa că vrem să ne asigurăm absolut că vor fi respectate toate protocoalele necesare pentru intrarea în țară".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Tsunami-ul din Tonga a provocat un "dezastru fără precedent". Micuţul stat a pierdut complet comunicaţiile cu lumea externă