Antena Meniu Search
x

Turcia consideră că singura soluție pentru rezolvarea disputei din Cipru este divizarea insulei în două state

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că autorităţile din Grecia şi Cipru desconsideră ciprioţii turci şi insistă că singura cale de a rezolva disputa de pe insulă este formarea a două state.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 10.02.2021, 17:24

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (stânga), alături de liderul ciprioților turci Ersin Tatar, la o conferință de presă din noiembrie 2020
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (stânga), alături de liderul ciprioților turci Ersin Tatar, la o conferință de presă din noiembrie 2020 - Alexis Mitas / Stringer via Getty Images

Recep Tayyip Erdogan spune că propunerea Greciei de a fi formată o federaţie nu se va afla pe agenda viitoarelor discuţii. La rândul lor, liderii grec şi cipriot au afirmat că vor accepta numai un acord de pace bazat pe rezoluţiile ONU, respingând formula cu două state susţinută de Turcia şi de ciprioţii turci.

ONU va invita cele două comunităţi din Cipru şi miniştrii de externe din cele trei naţiuni garante - Grecia, Turcia şi Regatul Unit - la noi discuţii, luna viitoare, despre cum pot fi aplanate tensiunile dintre Ankara şi Atena, care au complicat proiectele energetice din estul Mediteranei.

Ce spune rezoluţia ONU în privinţa Ciprului

Rezoluţiile ONU cer reunificarea Ciprului sub forma unei federaţii cu două zone. Tentativele precedente de a-i reunifica pe ciprioţii greci şi turci de pe insulă au eşuat până acum. Turcia a invadat insula în 1974 şi a format Republica Turcă a Ciprului de Nord după o lovitură de stat inspirată de Grecia.

Erdogan a afirmat că declaraţiile Greciei şi ale guvernului cipriot au arătat că acestea desconsideră autorităţile cipriote turce, recunoscute doar de Ankara, adăugând că nu are rost să se discute propuneri care au eşuat anterior.

„Nu mai există altă soluţie în afară de o soluţie cu două state. Indiferent dacă acceptaţi sau nu, nu mai există nicio federaţie”, le-a spus el parlamentarilor. „Numai în aceste condiţii putem sta la masă pentru a discuta despre Cipru. Altfel toată lumea ar trebui să-şi vadă de treabă”, adăugat el,

Deşi bazele stabilite de rezoluţiile ONU au fost reafirmate de-a lungul anilor, turcii şi ciprioţii turci au dorit o confederaţie sau o uniune a două state. Ciprioţii greci - care reprezintă guvernul recunoscut internaţional şi sunt un stat membru UE - refuză să discute această formulă, întrucât implică autoritatea suverană a ciprioţilor turci.

Disputa a fost readusă în atenţie de explorările resurselor energetice din Mediterana de Est şi de neînţelegerile între Turcia şi Grecia asupra frontierelor maritime.

Cele două ţări au reluat convorbirile luna trecută, dar Erdogan a spus miercuri că nu se poate întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. „Mitsotakis m-a provocat. Cum mă pot întâlni acum cu tine? Mai întâi cunoaşte-ţi limitele. Dacă vrei cu adevărat pace, atunci nu mă provoca”, a afirmat preşedintele turc.

Relații tensionate între Turcia și Uniunea Europeană

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan are o relație tensionată și cu Uniunea Europeană și pentru a normaliza situația i-a cerut cancelarului german Angela Merkel un summit între Turcia și UE.

„Preşedintele Erdogan şi-a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE până la finalul preşedinţiei portugheze”, a anunţat preşedinţia turcă.

Preşedinţia semestrială a UE este deţinută în prezent de către Portugalia, un stat considerat ”prieten” de către Ankara. 

Relaţiile Uniunii cu Turcia s-au tensionat puternic anul trecut, iar liderii UE au decis în decembrie, în cadrul unui summit, la Bruxelles, să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în estul Mării Mediterane vizând Grecia şi Ciprul.

Acum, șeful statului turc i-a împărtăşit cancelarului german ”hotărârea” Ankarei de a menţine un spirit ”pozitiv” în relaţiile sale cu UE, în timp ce Angela Merkel şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”semnale pozitive recente şi evenimente (recente) în estul Mării Mediterane”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Turcia consideră că singura soluție pentru rezolvarea disputei din Cipru este divizarea insulei în două state