Antena Meniu Search
x

Ucraina a primit 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate de la NATO şi aliaţii săi. Avertismentul lui Stoltenberg

230 de tancuri de luptă şi 1.550 de vehicule blindate au fost furnizate Ucrainei, de către aliaţii NATO şi partenerii lor, pentru a o ajuta să contracareze ofensiva rusă şi să-şi recucerească teritoriul, a anunţat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 27.04.2023, 14:35

Ucraina a primit 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate de la NATO şi aliaţii săi. Avertismentul lui Stoltenberg
Ucraina a primit 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate de la NATO şi aliaţii săi. Avertismentul lui Stoltenberg - Facebook

"Aliaţii şi partenerii din cadrul grupului de contact condus de SUA au trimis în Ucraina 230 de tancuri, 1.550 de vehicule blindate şi cantităţi importante de muniţii, respectiv 98% din materialele promise, pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul luxemburghez Xavier Bettel. "În total, ucrainenii dispun deci de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii", a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

De la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, statele membre NATO au furnizat şi sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi avioane de luptă MIG-29 de fabricaţie sovietică deţinute de Polonia şi Republica Cehă. De asemenea, acestea au instruit zeci de mii de militari ucraineni în utilizarea armamentului armatelor NATO.

Stoltenberg: Rusia "să nu fie subestimată niciodată"

Jens Stoltenberg a făcut totuşi apel ca Rusia "să nu fie subestimată niciodată". "Forţele ruse pot duce lipsă de calitate, dar ele compensează prin cantitate şi Moscova continuă să mobilizeze mai mult personal", a reamintit el. "Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar şi îi vom furniza lucrurile de care are nevoie", a dat asigurări responsabilul norvegian.

"Luxemburgul are armata cea mai mică din NATO, dar dacă este nevoie de noi, se poate conta pe noi", a afirmat la rândul său Xavier Bettel. Luxemburg este pe ultimul loc în NATO din punctul de vedere al cheltuielilor pentru apărare, dar şeful guvernului s-a angajat să le majoreze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri externe » Ucraina a primit 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate de la NATO şi aliaţii săi. Avertismentul lui Stoltenberg