Antena Meniu Search
x

Ucraina anunţă că a lovit un post de comandă și o unitate militară din Crimeea. Rusia susţine că a respins atacul

Război în Ucraina. Armata ucraineană a anunţat că a lovit un postul de comandă și o unitate militară rusă în Crimeea. În peninsula anexată de Rusia în 2014, joi după-amiază și seara, s-au auzit explozii și sirene de raid aerian. Ministerul rus al Apărării susţine că zece rachete ucrainene au fost distruse deasupra Peninsulei Crimeea de către sistemele de apărare aeriană. Ruşii susţin că ucrainenii au folosit rachete Storm Shadow dar că au reuşit să evite pagube semnificative.

de Redactia Observator

la 05.01.2024, 10:55

Ucraina a declarat joi că a lovit un post de comandă al forţelor ruse în apropiere de Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, potrivit agenţiei de presă EFE şi postului de televiziune ucrainean Kanal 24.

"'Astăzi, în jurul orei 15:00 (13.00 GMT), forţele armate ale Ucrainei au atacat postul de comandă al trupelor de ocupaţie ruse în apropiere de Sevastopol", a transmis prin Telegram Departamentul de comunicare strategică al Statului Major ucrainean.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ucraina "a lovit" un post de comandă rusesc în Sevastopol

Pe acelaşi subiect

La scurt timp după aceea, comandantul Forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a transmis pe aceeaşi aplicaţie un "Salut ocupanţilor din Crimeea!" şi le-a mulţumit piloţilor ucraineni şi tuturor celor care au planificat operaţiunea pentru "munca lor de luptă impecabilă".

Postul de televiziune ucrainean Kanal 24 a relatat, citând surse din armata ucraineană, că a fost lovită unitatea militară din Iuharina Balka de lângă Sevastopol, unde se află o structură de comunicaţii securizate cu Statul Major al Forţelor armate ruse.

Rusia "a respins" atacul din Crimeea

Rusia anunţase anterior că a respins un atac ucrainean asupra oraşului Sevastopol (în Crimeea anexată) şi că a doborât zece rachete, ale căror fragmente au rănit o persoană, potrivit AFP. "Militarii noştri au respins un atac asupra oraşului Sevastopol. Acesta a fost cel mai masiv atac din ultima vreme", a declarat pe Telegram guvernatorului oraşului Sevastopol - bază a Flotei ruse din Marea Neagră - Mihail Razvojaev, instalat în funcţie de Rusia în 2020.

Unele fragmente de rachete ucrainene doborâte au căzut în zona rezidenţiale şi au făcut cel puţin un rănit, potrivit lui. "Zece rachete ucrainene au fost distruse deasupra peninsulei Crimeea de către forţele de apărare antiaeriană", a declarat la rândul său Ministerul rus al Apărării.

Crimeea este o regiune-cheie pentru logistica forţelor ruse care ocupă o parte din sudul Ucrainei. Peninsula este vizată sistematic de rachetele şi dronele ucrainene. Atacul de joi intervine pe fondul escaladării loviturilor ruse în Ucraina şi a atacurilor ucrainene în Rusia şi în zonele ocupate.

Rusia a bombardat masiv oraşe ucrainene în două rânduri de la sfârşitul lunii decembrie: vineri (55 de morţi, dintre care 32 la Kiev) şi marţi (cinci morţi). În replică, Ucraina a efectuat sâmbătă un bombardament fără precedent în oraşul rus Belgorod, situat la 50 km de graniţă, care a ucis 25 de persoane.

Un bombardier rusesc Su-34 a luat foc pe un aerodrom din Celiabinsk

În acelaşi timp, publicaţia electronică Ukrainska Pravda a informat că un avion de vânătoare rusesc Su-34 a luat foc joi pe un aerodrom din Celiabinsk, în Urali, în Rusia, un incident în spatele căruia s-ar afla serviciile secrete militare ucrainene (GUR), conform ziarului citat de EFE.

"Direcţia Generală de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei raportează că, în noaptea spre 4 ianuarie, un bombardier tactic Su-34 a luat foc pe aerodromul rusesc Şagol din Celiabinsk", a precizat GUR într-un comunicat pe Telegram, adăugând că aparatul aparţinea regimentului Diviziei aeriene mixte 21 a Forţelor aeriene ale Federaţiei Ruse, şi însoţindu-şi comunicatul cu o înregistrare video care arată un avion în flăcări.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ucraina anunţă că a lovit un post de comandă și o unitate militară din Crimeea. Rusia susţine că a respins atacul