Antena Meniu Search
x

Ucraina, bilanţ economic după prima lună de război. Guvernul anunţă pierderi de peste 500 de milioane de euro

Guvernul ucrainean a estimat luni la peste 500 de miliarde de euro pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat luni pe Facebook ministrul economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 21:05

Guvernul Ucrainei anunţă că războiul a generat pierderi economice de peste 500 de milioane de euro
Guvernul Ucrainei anunţă că războiul a generat pierderi economice de peste 500 de milioane de euro

Ministrul a evaluat la 564,9 miliarde de dolari (515,8 de miliarde de euro) "impactul direct al distrugerilor" de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, la care se adaugă "efectele indirecte ale luptelor" asupra economiei, legate în special de explozia şomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului, scrie Agerpres.

Însă la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai importante, cu "aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse", precum şi "zeci de gări, de aeroporturi", în valoare de 108,5 miliarde de euro, a spus Iulia Sviridenko.

Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în mai mult de o lună, a adăugat ea.

Ucraina după prima lună de război

Pe acelaşi subiect

Iulia Sviridenko, care deţine şi funcţia de vicepremier, a estimat de altfel la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o contracţie estimată de peste 55% a economiei în comparaţie cu 2021.

Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei, respectiv o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.

"În fiecare zi cifrele se schimbă şi, din nefericire, cresc", a postat Iulia Sviridenko pe pagina ei de Facebook.

"Astfel, Ucraina (...) va cere de la agresor o compensaţie financiară", a adăugat ea, "fie prin decizii ale justiţiei, fie transferând direct statului bunurile ruseşti îngheţate în Ucraina"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ucraina, bilanţ economic după prima lună de război. Guvernul anunţă pierderi de peste 500 de milioane de euro