Antena Meniu Search
x

Video Mariupol, făcut una cu pământul: nici măcar Crucea Roşie nu mai poate intra în oraş. Harkovul, sub o ploaie de rachete: câteva sute în 24 de ore

Continuă să plouă cu bombe în Ucraina în cea de-a 33-a zi de război. Mai multe localităţi au fost lovite puternic, dar situaţia cea mai gravă rămâne în Mariupol. Crucea Roşie nu mai poate ajunge în oraşul asediat, iar oamenii nu mai au apă şi mâncare.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 20:32

Vezi și

Au fost trase din nou rachete asupra Harkovului. Câteva sute în ultimele 24 de ore. Rusia vrea estul Ucrainei cu orice preţ, chiar dacă înainte de a-l ocupa transformă oraşele în ruine. Trupele Moscovei nu mai ţin cont de nimic, pentru că, în peste o lună de război au ocupat doar Herson. Toată noaptea trecută a fost marcată de bombardamente. Proiectile ruseşti au căzut în Kiev, Luţk, Rivne, Mykolaiv sau Jîtomir.

La nord vest de Kiev, trupele ruse au fost împinse aproximativ 35-40 de kilometri

Mariupol nici nu mai poate fi numit oraş. Zeci de mii de oameni care nu au reuşit să fugă se află la limita supravieţuirii. "Oamenii trăiesc în beciuri. Nu există gaz, electricitate, căldură, nu au conexiune telefonică. Topeam zăpadă ca să avem ce bea. Găteam la foc, în aer liber, sub rachete şi bombe", a declarat o tânără refugiată din Mariupol. Civilii simt cel mai acut războiul. Peste o mie au murit de la începutul invaziei, iar numărul refugiaţilor se apropie de 4 milioane.

Cei rămaşi în oraşele puse la pâmânt trăiesc în condiţii greu de imaginat. "Gătim afară, la foc de lemne. Trăim aici fără curent, căldură sau gaz. Uneori avem apă, astăzi, însă, nu", a declarat o femeie. Nu doar Ucraina acuză Rusia de lipsă de umanitate, ci şi propriii soldaţi. Acest tânăr povesteşte că a fost dezarmat şi lăsat să moară după ce a fost rănit. Dacă la începutul invaziei, forţele ucrainene abia au rezistat, acum au trecut chiar la ofensivă în unele zone.

La nord vest de Kiev, trupele ruse au fost împinse aproximativ 35-40 de kilometri. Se află acum la aproape 60 de kilometri de Capitală, dincolo de Horenka, Irpin sau Bucha. La nord est de Capitală, trupele ruseşti au fost oprite în dreptul oraşului Cernigov. Asta înseamnă 100 de kilometri de Kiev. În sud, Odessa rezistă, bombardamente au fost semnalate doar în regiune, nu şi în oraş. În est, la Harkov, forţele ucrainene par să controleze situaţia. Ruşii au fost împinşi spre est, spre zona Donbass. După o lună de război analiştii militari prevăd o retragere a ruşilor în zonele Donetsk si Luhansk. Mariupol este o miză pentru armata rusă pentru a asigura legătura terestră cu peninsula Crimeea. Astăzi, Ucraina nu a deschis culoare umanitare de evacuare după ce serviciile de informaţii au raportat posibile atacuri de-a lungul lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Mariupol, făcut una cu pământul: nici măcar Crucea Roşie nu mai poate intra în oraş. Harkovul, sub o ploaie de rachete: câteva sute în 24 de ore