Antena Meniu Search
x

Video Ucraina, în fața unui nou dezastru de mediu după explozia barajului Kahovka. O conductă de amoniac distrusă pune în pericol regiunea Herson

Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina este o catastrofă pentru mediu, de care lumea îşi va da seama în câteva zile. Aşa sună evaluarea autorităţilor de la Kiev, care vorbesc despre şapte oameni dispăruţi. Apa a început să scadă, dar 40 de mii de oameni sunt încă în pericol. Iar sute de mii de persoane au rămas fără acces la apă potabilă, avertizează Volodimir Zelenski. 

de Redactia Observator

la 07.06.2023, 20:50

Vezi și

În regiunea Herson, oamenii rămaşi izolaţi văd cum totul se prăbuşeşte la propriu în jurul lor. Casele nu mai rezistă presiunii apelor şi dispar una după alta. Acolo unde viitura se retrage, rămâne distrugerea. Mii de peşti morţi au fost filmaţi în regiunea Dnipropetrovsk. Pe malurile râului se aud când şi când explozii puternice. Sunt minele luate de apă, care detonează la întâmplare. În acest timp, evacuările continuă. Este principalul obiectiv în prezent, a explicat Volodimir Zelenski. 

Persoană evacuată din Herson: "Nivelul apei a început să urce cu mare rapiditate. Fiul meu a avut o idee, a luat o barcă de la un vecin şi aşa am scăpat." 

Această femeie din Herson a fost printre cei norocoşi. A avut timp să îşi strângă o plasă cu câteva lucruri şi să îşi salveze câinele. În oraş, nivelul apei a urcat până la primul etaj al blocurilor, iar mulţi s-au refugiat pe maşini sau acoperişuri. Salvatorii au venit cu bărcile în ajutorul tuturor, oameni şi animale. 

Distrugerile produse de inundații

Pe acelaşi subiect

De sus, se vede nivelul real al distrugerilor. Apa a înghiţit totul - case, câmpuri cultivate, magazine. Ucraina spune că în zona ocupată de ruşi, mulţi oameni au fost abandonaţi. Unii dintre ei au fost filmaţi de dronele Kievului, în timp ce implorau să fie evacuaţi. În acest timp, ruşii au fost filmaţi în timp ce fugeau cu caiacele. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Întreaga lume va afla despre această crimă de război a Rusiei, o crimă de ecocid. Distrugerea deliberată a barajului și a altor instalații a hidrocentralei de către ocupanții ruși este o bombă ecologică de distrugere în masă."

Un alt dezastru ecologic pândeşte în regiunea Harkov, unde o conductă de amoniac a fost distrusă. Kievul şi Kremlinul se acuză reciproc şi pentru asta. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a sunat pe Zelenski şi i-a propus înfiinţarea unei comisii de anchetă, cu membri din Ucraina, Rusia, Turcia şi ONU. În Herson, situaţia ar putea să se stabilizeze în trei până la zece zile. 

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson: "Intensitatea inundațiilor scade, dar, din cauza deteriorării majore a barajului, apa continuă să vină. Conform prognozei noastre, nivelul apei va crește cu aproximativ un metru în următoarele 20 de ore."

Consecinţele distrugerii barajului se vor vedea şi pe termen lung. 

Martin Griffiths, reprezentantul ONU pentru operaţiuni umanitare: "Inundațiile puternice afișate astăzi pe ecranele noastre vor perturba activitățile agricole, vor ucide animalele și peştii și vor aduce consecințe pe scară largă pe termen lung."

Un alt efect va fi că pământul se va usca abia în 3 până la 5 săptămâni, ceea ce va întârzia contraofensiva Kievului în zonă. În Bahmut, armata ucraineană face progrese şi a recuperat un sat aflat la nord de oraş. 

În Statele Unite, ziarul Washington Post susţine că CIA a aflat de planul Ucrainei de a arunca în aer conductele gazoductului Nord Stream cu trei luni înainte de acţiune. Un stat european ar fi oferit informaţia. Guvernul de la Kiev a negat de mai multe ori orice implicare în sabotaj. În martie, cotidianul New York Times scria că responsabil pentru atac ar fi un grup pro-ucrainean, fără legătură cu armata. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ucraina, în fața unui nou dezastru de mediu după explozia barajului Kahovka. O conductă de amoniac distrusă pune în pericol regiunea Herson