Antena Meniu Search
x

"Trebuie să pregătim fetele încă de mici pentru a proteja țara". Ucraina trebuie să se pregătească pentru mobilizarea femeilor

Război în Ucraina. Ucraina trebuie să se pregătească pentru mobilizarea femeilor în următorii ani. Propunerea a fost făcută de Oksana Grigorieva, consilier pe probleme de gen în cadrul armatei ucrainene.

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 17:23

"Trebuie să pregătim fetele încă de mici pentru a proteja țara". Ucraina trebuie să se pregătească pentru mobilizarea femeilor
"Trebuie să pregătim fetele încă de mici pentru a proteja țara". Ucraina trebuie să se pregătească pentru mobilizarea femeilor - The Times

Ucraina trebuie să renunțe la mentalitatea de modă veche și să adopte o politică de recrutare a femeilor în stil israelian, a declarat pentru ziarul britanic The Times, Oksana Grigorieva, consilier pe probleme de gen al comandantului forțelor terestre ucrainene. 

65.000 de femei servesc în forțele armate ucrainene

În prezent, 65.000 de femei servesc în forțele armate ucrainene, potrivit datelor oficiale. Numărul lor a crescut cu 40% față de 2021, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Majoritatea ucrainencelor servesc pe bază de voluntariat  deoarece nu există o lege care să le oblige să se înregistreze la biroul local de recrutare militară. 

Dar, în timp ce Ucraina se vede nevoită să mobilizeze sute de mii de bărbați în acest an, Oksana Grigorieva a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru mobilizarea femeilor în anii următori.

Pe acelaşi subiect

"Constituția noastră prevede că este datoria fiecărui ucrainean să-și protejeze patria, așa că este corect ca și femeile să servească", a spus Grigorieva într-un interviu pentru The Times. "Vecinul nostru nu va dispărea. De sute de ani ne-au atacat în mod repetat. La fel ca Israelul, trebuie să fim pregătiți iar asta înseamnă să pregătim de război, atât bărbații, cât și femeile". 

Şi Danemarca a introdus recrutarea femeilor

Luna trecută, Danemarca a devenit a zecea țară din lume care a introdus recrutarea femeilor. Mette Frederiksen, premierul danez, a spus că decizia este atât un mijloc de a descuraja potențialii adversari, cât și de a crea egalitatea între sexe. În Israel, unde recrutarea femeilor este obligatorie de la înființarea oficială a țării în 1948, femeile reprezintă aproximativ 40% din forțele armate ale ţării. 

Pe lângă lipsa de muniție, Ucraina are tot mai multă nevoie de forță de luptă. Fostul şef al armatei, Valeri Zalujnîi a cerut în decembrie 2023 mobilizarea mai multor trupe, estimând că Ucraina avea nevoie de cel puțin 500.000 de militari. Dar generalul Oleksandr Sîrskî, înlocuitorul lui Zalujnîi, a anunțat brusc luna trecută că Ucraina nu mai are nevoie de jumătate de milion de soldaţi, ci de un număr mai scăzut, fără a-l preciza. 

Luna trecută, președintele Zelenski a promulgat o lege care reduce vârsta de recrutare a bărbaților de la 27 la 25 de ani. Bărbaților de vârstă militară le este interzis să părăsească țara conform legii marțiale. Dacă ar fi introdusă o mobilizare generală, şi femeile ar fi, cel mai probabil probabil împiedicate să plece. În prezent cele care ocupă funcții guvernamentale nu pot să o facă.

Deși Zelenski a spus că nu intenționează să recruteze femei, un indiciu despre o posibilă recrutare a femeilor a venit în octombrie anul trecut, când femeile cu diplome medicale au fost obligate să se înregistreze la birourile de recrutare. Decizia a fost criticată în Ucraina, un semn, a spus Grigorieva, că în societatea ucraineană femeile sunt văzute drept "bereginya", numele unei zeițe slave antice care proteja casa în timp ce bărbaţii plecau la luptă.

Mai puţin de 6500 de femei luptă direct pe front

Dintre femeile care servesc în armata ucraineană, mai puțin de o zecime sunt în roluri active de luptă, restul lucrează ca medici, ofițeri de informații și administrare. Abia din 2018 femeilor li s-a permis să ocupe poziții de luptă. "Am parcurs un drum lung în ceea ce privește legislația, dar în practică există încă această mentalitate învechită", a spus Grigorieva, care s-a alăturat armatei cu câteva săptămâni înainte de invazia din 2022. Înainte a lucrat ca fizician.

"Încă de la vârsta școlară, există o diviziune între fete și băieți în țară, băieții trebuie să facă activități fizice, în timp ce fetele trebuie să facă broderie sau treburi casnice. Asta trebuie să se schimbe. Atât fizic, cât și psihologic, trebuie să pregătim fetele încă de mici pentru a proteja țara", a spus ea. 

"În tranșee, toată lumea este egală"

În vârstă de 30 de ani, Viktoria este medic în cadrul Forțelor de Apărare Teritorială din regiunea Harkov. Ea a spus că discriminarea este rareori o problemă pe front, în schimb apare tot mai des cu cât te depărtezi de prima linie.

"În tranșee, toată lumea este egală. Pericolul este peste tot și pentru a supraviețui, toți trebuie să se protejeze unii pe alții", a spus ea. Dar, când s-a înrolat în decembrie 2022, a fost nevoită să-i convingă pe ofițerii de recrutare să o lase să se alăture armatei, în ciuda faptului că a servit deja în Donbas în 2015.

"Vedem în fiecare zi cât de eficiente sunt femeile în armată, dar societatea este cu mult în urmă la schimbarea mentalităţii ", a spus ea. Viktoria este una dintre cele patru femei medic militar dintr-un total de 16 în batalionul său. "Când am plecat acasă în concediu, un vecin a întrebat de ce sunt în armată. I-am spus că e binevenit să mă înlocuiască dacă vrea, iar el a răspuns: Nu pot, am o familie. I-am răspuns: La fel și eu, dar încă îmi slujesc țara." 

Viktoria are trei copii, de 12, 11 și 10 ani. Și soțul ei se află pe front. 

Ira Shevchenko, în vârstă de 53 de ani, fost corespondent de război pentru Liga, o agenție de presă ucraineană, face parte din brigada 56 care luptă în prezent în regiunea Donețk. Ea a spus că atât bărbații, cât și femeile continuă  să o întrebe de ce luptă.

Ea a povestit că în batalionul ei bărbații sunt adesea "protectori" față de femei și este greu să obţină poziții active de luptă. Shevchenko este de acord cu recrutarea femeilor în armată: "Drepturile egale merg mână în mână cu responsabilități egale", a spus ea.

Nu de aceeaşi părere este Emma, ​​32 de ani, lunetist în Brigada 47 din Donbas. Ea a spus că ar fi nedreaptă mobilizarea femeilor cărora li s-a spus generații întregi că sunt mai slabe și nu sunt făcute pentru luptă.

Războiul schimba, desigur, aceste mentalităţi, a spus ea, iar în ultimele șase luni, pe fondul unei crize din ce în ce mai mari de soldați în prima linie, mai multe femei au fost acceptate pentru misiuni de luptă. "Acum, în multe unități de luptă, oricine este capabil să țină o armă este binevenit", a spus ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » "Trebuie să pregătim fetele încă de mici pentru a proteja țara". Ucraina trebuie să se pregătească pentru mobilizarea femeilor