Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii nu cred în retragerea trupelor Wagner din Bahmut. Prigojin se pregăteşte cu disperare pentru cucerirea oraşului până pe 9 mai

Şeful grupului rusesc de mercenari Wagner ameninţă că-şi va retrage trupele de pe frontul din Bahmut, deoarece nu primeşte destulă muniţie. Dar ucrainenii nu dau crezare declaraţiilor lui Evgheni Prigojin. Dimpotrivă, grupul Wagner şi-a întărit forţele la Bahmut pentru a încerca să ocupe integral oraşul până la 9 mai, o mare sărbătoare în Rusia. Pe de altă parte, contraofensiva Ucrainei pare tot mai aproape. Ruşii intenţionează să evacueze populaţia civilă din sectorul teritoriului ocupat în care presupun că vor ataca ucrainenii. 

de Redactia Observator

la 06.05.2023, 13:05

Vezi și

Evgheni Prigojin, şeful Wagner: La 10 mai 2023, noi vom părăsi localitatea Bahmut. 

Şeful companiei Wagner şi-a lansat ameninţarea în cea de-a doua înregistrare video postată ieri pe reţeaua Telegram. În primul clip, mult mai sinistru, Evgheni Prigojin s-a filmat lângă corpurile neînsufleţite ale unor mercenari din grupul său. A cerut ministerului apărării de la Moscova mai multă muniţie, aşa cum a mai făcut-o de nenumărate ori. Dar, acum, în termeni şi mai violenţi, presăraţi cu insulte la adresa ministrului apărării şi a şefului statului-major general.

Evgheni Prigojin, şeful Wagner: Avem cu 70% mai puţină muniţie decât este necesar! Şoigu, Gherasimov, unde este (...) muniţia?!

Kremlinul nu a reacţionat oficial la ameninţările lui Prigojin. Dar ministrul apărării, Serghei Şoigu, a ordonat să se asigure "aprovizionarea ritmică şi continuă cu arme şi echipament" a trupelor care luptă în Ucraina. Iar dacă grupul Wagner se va retrage într-adevăr, un alt aliat al lui Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, promite că luptătorii săi îi vor lua locul pe front.  

Pe acelaşi subiect

Ramzan Kadîrov, liderul cecen: Dacă Prigojin se retrage cu oamenii săi, va veni în loc Kadîrov cu oamenii săi. Nimic nu se va schimba.

Ucrainenii nu cred că grupul Wagner se va retrage din Bahmut. Dimpotrivă, ei constată că mercenarii au adus noi unităţi în zonă, într-o încercare disperată de a cuceri integral oraşul până la 9 mai. Cartierele din Bahmut controlate, încă, de forţele ucrainene au fost atacate cu bombe incendiare cu fosfor, cu urmări devastatoare. Ucrainenii s-au străduit să evacueze cinci civili, dintre cei care mai supravieţuiau în ruinele oraşului, dar unul dintre ei, o femeie în vârstă, a fost ucisă de tirul forţelor ruseşti. 

O evacuare mult mai amplă au în vedere şi conducătorii instalaţi de Rusia pe teritoriul ocupat din regiunea Zaporojie. 70.000 de civili din 18 sate ar urma să părăsească sectorul în care se crede că va avea loc contraofensiva ucraineană. La Kiev se afirmă că, de fapt, nu va fi o evacuare ci o deportare forţată, interzisă de legile războiului. Înaintea contraofensivei, în armata Ucrainei a apărut o problemă: ruşii au învăţat să bruieze sistemul de orientare al rachetelor HIMARS, livrate de americani. Dar specialiştii ucraineni nu se dau bătuţi şi modifică, aproape permanent, programul sistemului, pentru ca rachetele să-şi atingă la fel de precis ţintele. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii nu cred în retragerea trupelor Wagner din Bahmut. Prigojin se pregăteşte cu disperare pentru cucerirea oraşului până pe 9 mai