Antena Meniu Search
x

UE: Putin a pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat. Von der Leyen a propus sancţionarea producătorilor iranieni de drone

Război în Ucraina, ziua 357. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel, miercuri, la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina, la aproape un an de la invazia rusă, şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina, relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 15.02.2023, 12:53

UE: Putin a pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat. Von der Leyen a propus sancţionarea producătorilor iranieni de drone
Ursula von der Leyen - Profimedia

"Slăbim capacitatea Rusiei de a-şi menţine activă maşinăria de război. Am adoptat nouă pachete de sancţiuni. Economia Rusiei se contractă. Dar trebuie să menţinem presiunea", a pledat şefa CE într-un discurs susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Pachetul 10 de sancţiuni la adresa Rusiei

Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete.

Von der Leyen a sugerat de asemenea ca UE să adopte sancţiuni ţintite împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de Rusia pe frontul din Ucraina, inclusiv operatori economici care au legături cu Gardienii Revoluţiei. "Aceste drone ucid ucraineni (...) Este datoria noastră să sancţionăm astfel de comportamente", a declarat ea.

Pe acelaşi subiect

Totodată, Ursula von der Leyen a dat asigurări că sprijinul pe care UE îl oferă ucrainenilor va continua. "Ne-am concentrat pe trei scopuri principale: să sprijinim rezistenţa Ucrainei împotriva invadatorului, să subminăm maşina de război a Rusiei şi să construim împreună viitorul european al Ucrainei. Aceste acţiuni ne-au ghidat în ultimul an şi ne vor ghida în lunile care vor urma", a afirmat ea.

Von der Leyen a salutat din nou rezistenţa ucrainenilor în faţa "ororilor războiului", spunând că aceasta este motivată inclusiv de "convingerea fermă că viitorul ţării lor, viitorul copiilor lor este în UE". Şefa CE a evidenţiat că Ucraina înregistrează progrese tangibile pe drumul spre UE, în ciuda luptei cu agresiunea rusă, precizând că ucrainenii fac asta pentru că îşi doresc foarte tare să devină parte a UE.

Von der Leyen: Putin a pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat

"Europa este unul din visele Ucrainei (...) Haideţi să onorăm acest drum prin a fi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie şi pentru ca reprezentanţii poporului ucrainean să îşi aibă locul în acest hemiciclu", a mai spus Von der Leyen, în aplauzele eurodeputaţilor.

Ea a declarat de asemenea, că la un an de la începutul invaziei ruse, preşedintele rus Vladimir Putin a pierdut războiul energetic. "Putin a crezut că este uşor să şantajeze Europa, dar s-a înşelat. A pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat. Veniturile din gaze şi petrol ale Rusiei s-au redus cu două treimi (...) Încercarea lui Putin de a ne şantaja a fost un eşec răsunător", a atras atenţia Von der Leyen.

Joseph Borrell: Asistenţa militară oferită Ucrainei nu contrazice eforturile de a căuta pacea diplomatic

La rândul său, şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, a afirmat că "primăvara şi vara care urmează vor fi decisive", aşa că a făcut apel ca ajutorul militar pentru Ucraina să se intensifice şi să se accelereze.

"Nu-mi place deloc războiul. Prefer pacea, ca aproape toată lumea. Nu are rost să reiterez asta. Dar trebuie să discutăm cum să obţinem pacea. Pentru asta trebuie să continuăm să sprijinim militar Ucraina, chiar mai mult decât până acum. Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul", a pledat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Reiterez ideea că asistenţa militară nu este în contradicţie cu eforturile de a căuta pacea diplomatic. Cele două pot merge în paralel. Nu îi înţeleg pe cei care spun că, pentru a negocia, trebuie să nu mai oferim asistenţă militară Ucrainei. Dimpotrivă, ambele trebuie făcute împreună. Asta se bazează pe realism, pe realitatea din teren", a subliniat el.

În acest sens, Borrell a anunţat că va cere secretarului general al ONU să înceapă un proces de mediere. "Trebuie să îi convingem pe europeni că nu putem lăsa steagul jos, că războiul vine cu un cost, dar trebuie să plătim un preţ pentru libertate, şi acest preţ este mic comparativ cu preţul plătit de alţii. Putin nu poate câştiga acest război. Ucraina trebuie să îl câştige", a mai spus şeful diplomaţiei europene, reiterând că drumul Kievului este către Europa.

"Poate că drumul este lung, deoarece războiul este lung, dar trebuie să facem tot ce putem pentru ca această promisiune să devină realitate. Vrem ca Ucraina să câştige războiul şi să îşi găsească locul în Europa", a afirmat el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » UE: Putin a pierdut războiul energetic pe care tot el l-a declanşat. Von der Leyen a propus sancţionarea producătorilor iranieni de drone